Vicepreşedintele Alexandru Pugna: Sediul fostului Tribunal a fost predat oficial Consiliului Judeţean
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, a semnat, din partea administraţiei judeţene, documentele de predare-primire a imobilului în care a funcţionat Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
Comisia de predare din partea Şcolii Naţionale de Grefieri a fost condusa de directorul economic Florica Topologeanu şi judecătorul Aurel Pusca. “Dorim să reabilităm acest imobil şi să-l punem în valoare aşa cum merită. Este, fără îndoială, un câştig pentru instituţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, condusă de Emil Radu Moldovan, care cu sprijinul Guvernului condus de Victor Ponta a făcut posibil acest transfer”, precizează vicepreşedintele Pugna.
Pentru acest imobil, Consiliul Judeţean va lansa o dezbatere privind destinaţia pe care o va avea şi ulterior va fi depus un proiect în vederea obţinerii unor resurse financiare.
Citiţi şi:
- Vila 1 din Sângeorz Băi va deveni Centru de rezidenţă pentru creatorii de artă
- Clădirea fostului Tribunal va deveni sediul Universităţii Tehnice
- Gen. de brigadă (Tc) Uifăleanu Ovidiu-Liviu a predat comanda Brigăzii 81 Mecanizată colonelului Iulian Berdilă
- Consiliul Judeţean solicită Guvernului atribuirea fostei clădiri a Tribunalului
- Clădirea fostului Tribunal, dată în administrare Universităţii Tehnice de către Consiliul Judeţean, va fi reabilitată cu fonduri europene
Comentarii
Consiliul judetean a primit cladirea vechiului tribunal pentru reabilitare. Trebuie insa cunoscuta de la inceput destinatia pe care o va primi cladirea pentru ca lucrarile de reabilitare sa fie orientate spre acel scop. Altfel exista riscul de a se repeta situatia cu reabilitarea cladirii fostei sucursala a BCR care dupa ce a fost facuta sa gazduiasca un muzeu de arta sacra, acolo s-a mutat biblioteca judeteana, unde nu dispune de spatiu suficient, asa incat acum se vorbeste despre construirea unor anexe in care sa fie mutate unele functiuni ale bibliotecii. Asta inseamna sa nu sti de la inceput ce vrei. Daca era de la inceput o gandire clara, poate ca Biblioteca incapea mult mai bine in cladirea vechiului tribunal care dispune de spatii mult mai mari decat cea de pe Odobescu, nr.11., oferind posibilitatea organizarii mai bune a activitatii bibliotecii la nivelul cerintelor actuale. In plus, cladirea vechiului Tribunal dispune de o curte interioara, care odata cu renovarea ar putea fi acoperita cu o cupola de sticla, obtinand astfel un atrium multifunctional dupa modelul celui din noul sediu al Bibliotecii Nationale din Bucuresti. De aceea trebuie sa sti de la inceput scopul pentru care vrei sa reabilitezi o cladire. In cazul de fata, mai bine ar fi luata in considerare restaurarea cladirii vechiului tribunal pentru Biblioteca judeteana in loc sa se recurga la o improvizatie de a se inghesui inca un corp de cladire in parculetul din spatele bibliotecii, fara a putea realiza o legatura functionala a intregului ansamblu. In felul acesta, cladirea de pe Odobescu 11, ar putea in sfarsit sa devina muzeu de arta sacra, indeplinind astfel demersul Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania care a dorit ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă.
Ba mai mult, prin mansardarea podului cladirii s-ar putea obtine spatii suplimentare in care sa fie aduse laolalta centrele culturale imprastiate prin oras (centrul cultural francez, german, etc) , avand in vedere localizarea cladirii vechiului tribunal in inima orasului pe viitoarea “axa a artelor”.
Adaugă comentariu nou