Viceprimarul Cristian Niculae a lansat proiectul „Bistriţa ta, casa ta”. În zona Livezi, tinerii vor putea concesiona loturi pentru construcţia a 700 de case

Viceprimarul Cristian Niculae,  consilierii municipali  Camelia Tabără şi Cristian Codărean (PSD) au lansat proiectul „Bistriţa ta, casa ta”, care prevede amenajarea unui noi ansamblu rezidenţial, în zona „La Livezi” din Bistriţa, nu mai puţin de 700 de familii de tineri având oportunitatea de a-şi construi propria casă pe un teren oferit în concesionare de către Primăria municipiului Bistriţa.          Aceste terenuri se vor putea concesiona începând cu anul 2019. La rectificarea de buget din luna iulie, Consiliul Local Bistriţa ar urma să aloce banii pentru expertize, pentru proiectul tehnici, astfel ca în 2019 să fie sistematizată prima parcelă de 10 hectare, care ar însemna 248 de loturi.

„Bistriţenii vor avea posibilitatea să-şi construiască locuinţe individuale, unde se va dezvolta un nou cartier al municipiului Bistriţa, un cartie modern, un cartier în care comunitatea şi natura vor fi puse în primul plan, un cartier care va fi dotat cu toate utilităţile publice, cu multe spaţii verzi, cu o zonă de case de locuit bine gândită, cu străzi sistematizate, cu grădiniţe, cu locuri amenajate pentru magazine, transport public în comun.

         Obiectivul Primăriei municipiului Bistriţa este de a-i determina pe tineri să rămână în oraşul nostru, să-şi facă case în oraşul nostru, să-şi întemeieze familii în oraşul nostru, să muncească în oraşul nostru pentru a aduce plus valoare oraşului Bistriţa, oraş pe care-l iubim atât de mult”, a argumentat viceprimarul Cristian Niculae acest demers.

Potrivit acestuia, multe familii de tineri visează şi îşi doresc o casă, pe care au posibilitatea financiară de a o construi, însă sunt descurajate de preţul mare al terenurilor de pe piaţa imobiliară din Bistriţa.

„Eu, în calitate de viceprimar al municipiului Bistriţa şi în calitate de lider al grupului PSD din Consiliul Local, susţinut şi de colegii mei consilieri, am decis să oferim tinerilor această şansă, să le oferim posibilitatea ca pe acest teren, un teren generos de de 36 hectare, aflat în proprietatea publică a municipiului Bistriţa, să-şi construiască case într-un cartier modern, un cartier de tip smart and green city, un cartier în care se vor simţi bine şi vor trăi armonios în acest oraş. Vom concesiona loturi de teren de 300 mp sau 500 mp, suprafaţa este generoasă, v-am spus avem 36 hectare. Aceste loturi se vor acorda, la cerere,tinerilor sub 35 de ani şi care au un loc de muncă stabil în Bistriţa”, a precizat Cristian Niculae.

Liderul social-democraţilor bistriţeni a menţionat că locaţia a fost aleasă după analizarea mai multor variante.    „Primul motiv ar fi că este un loc foarte frumos, este un loc plan, un loc uşor urbanizabil, uşor de sistematizat, iar după crearea străzilor, pentru că noi vom crea străzile, noi le vom desena, noi le vom proiecta,  după crearea spaţiilor verzi, a spaţiilor de joacă pentru copii, a zonelor pentru grădiniţe, a zonelor de utilitate publică,  acest loc ne permite să alcătuim un număr de 700 loturi, de unde 60% din loturi le-am gândit la 500 mp, iar 40% din loturi la 300 mp”, a explicat viceprimarul Niculae. Mai mult, terenul este foarte aproape de oraş, la 5-6 minute de centrul oraşului,  iar toate utilităţile sunt deja pe teren.  

„Vom concesiona aceste loturi de teren pe perioada legală de 49 ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă jumătate din perioada maximă, deci, 73 ani şi jumătate vor putea folosi tinerii acest teren unde se vor construi casele. Vom da posibilitatea celor care-şi edifică construcţii să cumpere terenul de sub case, dar doar după 10 ani de la data concesionării, pentru a evita speculaţiile imobiliare. Nu vrem să se speculeze că acest proiect va fi pentru dezvoltatorii imobiliari.

         Am gândit un set de condiţii şi pentru ca aceste terenuri să nu fie ocupate şi nefolosite, adică să vină tineri care să le ceară, să le concesioneze şi să nu facă nimic pe el. Cei care vor concesiona acest teren vor fi obligaţi ca în doi ani maxim de la data concesionării să intre în posesia autorizaţiei de construcţie, ceea ce înseamnă avize, proiect tehnic şi tot ce implică această autorizaţie de construcţie şi în maximum 5 ani de la data concesionării să fie finalizată construcţia, cu recepţia finală a lucrărilor efectuate”, a mai spus viceprimarul Cristian Niculae.

Acesta a menţionat că va propune în Consiliul Local „o taxă de concesionare încurajatoare”, de 300 lei pe an pentru loturile de 300 mp şi de 500 lei pe an pentru loturile de 500 mp.

„Am făcut o schiţă proiect, dar bineînţeles că arhitecţii şi urbaniştii îşi vor spune cuvântul. Vrem să creăm un cartier modern, în care toate să fie aranjate după un urbanism bine reglementat şi o cromatică a clădirile armonioasă, stabilită de la început. Vrem să cerem ca spaţiile verzi pe care noi le-am prevăzut să fie suplimentate şi de fiecare curte. Vom impune ca pe loturile de 500 mp să fie minimum, 100 mp de spaţiu verde, iar pe cele de 300 mp minimum 50 mp de spaţiu verde. Deci, va fi un cartier frumos, un cartier verde, în care oamenii se vor simţi bine. Vom începe, în prima etapă, cu un număr fix de 248 loturi, în care sunt prevăzute străzi, o parcare cu centru comercial, o grădiniţă, zone verzi, teren de sport, având 36 hectare. Dacă pe 10 hectare au încăput 248 de loturi, cu tot cu sistematizare, pe 36 hectare se poate merge către un număr de 700 loturi de teren. Pentru cerinţele oraşului cred că este suficient. După ce se va umple terenul, dacă va fi nevoie, vom căuta şi alte soluţii, în alte părţi ale oraşului”, a mai declarat, la faţa locului, liderul PSD Bistriţa.

         Pentru că acesta este un proiect adresat cetăţenilor Bistriţei, Cristian Niculae  a spus că denumirea ansamblului rezidenţialva fi aleasă aleasă de către bistriţeni, prin vot. „În acest sens, am deschis un sondaj de opinie unde poate să fie aleasă denumirea acestuia, pe blogul personal. Împreună construim un #OraşAccesibilTinerilor! Bistriţa ta, casa ta!”, a concluzionat viceprimarul Niculae.

 

 

        

         Criterii pentru obţinerea unui lot pentru casa ta:

- sub 35 de ani la data depunerii cererii;

- loc de muncă în Bistriţa

(întreaga listă de criterii va fi stabilită de Consiliul Local şi făcută publică)

         Condiţii obligatorii de îndeplinit:

- După încheierea contractului de concesiune, în termen de 2 ani este obligatorie obţinerea autorizaţiei de construcţie;

-După încheierea contractului de concesiune, în termen de 5 ani este obligatorie recepţia finală a lucrărilor;

         Alte condiţii:

- După 10 ani de la semnarea contractului de concesiune (considerând că au fost îndeplinite celelalte condiţii), se poate depune cerere către Consiliul Local pentru achiziţia terenului, acest urmând a fi vândut la preţul lui de piaţă.

- Construcţia nu poate fi vândută timp de 10 ani!

- În întreg procesul de contractare şi construire se va oferi consiliere din partea aparatului de specialitate a Primăriei.

        

        

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5