Victor Știr: Alegerile la ”cald”

S-a încheiat turul întâi al celei de a doua încercări de a alege un președinte în România. Cum era previzibil, după artificiul ”democratic” al Guvernului țării noastre, am numit invalidarea din 2024, pe primul loc a urcat George Simion, emulul izgonitului Călin Georgescu, care, ”vai”, s-ar fi folosit de metode neortodoxe pentru a se promova ca un candidat cu speranțe la fotoliul de la Cotroceni.

Cursa pare a arăta un avantaj remarcabil a lui George Simion care a întrunit 40,97 procente din opțiunile electoratului, al doilea clasat, matematicianul Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a înghesuit în teșcherea  21 de procente, trimițându-l în vacanță pe Crin Antonescu, vechiul politician liberal care a trecut cu o dungă de cuțit peste 20 de procente, urmat de Victor Ponta, fost președinte PSD, fost Prim- Ministru al României, totalizând 13,09 procente, deloc rău, ca așa-zis candidat independent cum s-a autointitulat și specialistul în ecuații diferențiale, domnia sa având privilegiul de a nu da seama nimănui de banii cheltuiți, de sursele de finanțare ale campaniei electorale, chestiuni care l-au îngropat pe Călin Georgescu. Se vede, legea acționează cum vrea ea și pentru cine vrea.

Suntem în faza în care comunicarea de pe rețele s-a mai detensionat, înainte multe din luările de poziție fiind ”împănate” cu expresii ”vegetale-buruienoase” chiar dacă postul Paștilor trecuse. Evident, fiecare se socotea îndreptățit să și spună oful așa cum se formula brut, chiar dacă după aceea, cel care posta, se roșea puțin recitind textul în minutele următoare.

Partidele puternice, PSD, PNL și UDMR, coaliția de la guvernare, au furnizat o mare dezamăgire, în primul rând pentru incapacitatea susținerii viguroase a lui Crin Antonescu, cele două partide românești fiind fragmentate între opțiuni sectare ale celor cu influență. Kelemen Hunor, președintele UDMR, luând act de inconsecvența susținerii candidatului coaliției, a sugerat că s-ar putea retrage din proiectul tripatit. Reproșul așezării pe umerii lui Crin Antonescu a eșecului este un fel de derobarea de responsabilitate a coaliției, cuvântul de ordine fiind trădarea din partea PSD în favoarea lui Victor Ponta, iar  PNL, spre Nicușor Dan. Este de înțeles poziția lui Ilie Bolojan care este acționat cu dublă comandă, una de la PNL, iar cealaltă, mai puternică, chiar de nerefuzat, dictată de ”confreria” soroșistă.

Reproșurile însoțite de scântei ar fi fost inițiate chiar de duminică noaptea când trendurile arătau ca și definitiv clasamentul, cel puțin în ce privește primul loc.

Intrarea în ședințe a partidelor va descoperi reacția la nervi, la ”cald” a tristeții pentru marea ratare.

Suntem înainte de amiaza zilei de luni și în cursul zilei se va auzi despre demisii și alianțe încă doar bănuite.

Cert este că, electoratul dorește în România o schimbare spre o ”matcă” românească pe care oamenii vechiului sistem și vechii formule nu o pot face, după anumite păreri.

Victor Știr

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5