( Video) Trofeul Festivalului Pană de Păun merge în Teleorman. Clopul cu Păun dat pe o păuniţă. Distincţia Merit Cultural pentru Alexandru Pugna

Festivalul Naţional de Interpretare a cântecului popular românesc „Pană de păun”, ediţia a XI -a, iniţiat de artistul Alexandru Pugna, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii, organizat de Asociaţia Culturală „Pană de păun”, în colaborare cu Consiliul Judeţean, Primăria Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Centrul Cultural Municipal este la ora bilanţului.
Renumitul festival de nivel naţional a adus pe scenă la Palatul Culturii din Bistriţa 20 de tineri reprezentând mai multe zone etnografice ale ţării – Maramureş, Sălaj, Suceava, Iaşi, Mureş, Ialomiţa, Bacău, Teleorman, Timişoara şi Bistriţa-Năsăud. Juriul prezidat de Ileana Vieru de la Radio România, din care au făcut parte iniţiatorul acestui festival – Alexandru Pugna, Gelu Furdui-Radio Cluj, Maria Costea Lirca-Radio Mureş, Valentin Marin-director la Radio Antena Satelor, prof. Ioan Lazăr, etnolog Menuţ Maximinian, artista Cornelia Ardelean şi scriitoarea Cleopatra Lorinţiu a cântărit foarte atent prestaţia tinerilor, hotărând ca Marele Premiu al acestei ediţii să meargă la Simona Alexandru din judeţul Teleorman care, pe lângă plicul cu suma de bani aferentă trofeului, a primit şi „Clopul cu Păun”, dar şi o „Păuniţă” de la meşterul Lucia Todoran, acest festival fiind unic în acest mod de a acorda premiantului şi un trofeu simbol al Ţării Năsăudului.
Premiul I a rămas în judeţul Bistriţa-Năsăud la Anda Horoba, studentă la Conservatorul clujean, fiica Eugeniei Horoba din Molişet. Premiul II a fost obţinut de Vlăduţ Sărmaş, tot din judeţul nostru, iar premiul III a mers la Ionuţ Cocoş din Ialomiţa.
Premiile speciale au fost obţinute de Silvia Tiniş (Maramureş) – Premiul „Valeria Peter Predescu”, Ioana Ştefan (Suceava) - Premiul „Codruţa şi Dumitru Aron Vârtic”, Cătălina Rotaru (Suceava) – Premiul „Ion Conea”, Ştefan Negru (Bacău) – Premiul „Maria Peter”, Violeta Ioana Todoran (Bistriţa) – Premiul „Lucreţia Sânmihăian”, care a primit şi Premiul de popularitate dat de public.
Încă o dată s-a dovedit că festivalul de la Bistriţa căpătat de-a lungul timpului renume, prin prezenţa la preselecţie a unor concurenţi care deja au fost validaţi în alte mari festivaluri.
În cele două zile, în recital au fost Ansamblul profesionist Dor Românesc, cu soliştii Ioan Dordoi, Felix Gălan, Domnica Dologa, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioanca, Oana Matei Coruţ, sub bagheta maestrului Anghel Urs, Larisa Bozbici, laureată a ediţiei trecute, Amalia şi Andrada Codorean Chindriş, Taraful tradiţional Ceatăra din Carei şi orchestra populară Rapsozii Botoşanilor cu soliştii Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Laura Ştefănescu Potroacă, Constantin Petrescu, sub bagheta dirijorului Ciprian Potroacă, director fiind Dan Doboş.
Evenimentul a fost prezentat de Maria Golban Şomlea, iar publicul, la fel ca în fiecare an, a desemnat câştigătorul premiului de popularitate. Marele Premiu este de 1000 lei şi un clop cu păun. An de an, timp de două zile, Bistriţa devine Capitala folclorului românesc. Laureaţii celor zece ediţii sunt Violeta Sas, Eugenia Horoba, Romina Nemeş, Radu Lazăr, Paul Ananie, Lenuţa Filipoi, Lavinia Chifor, Cristina Bugnar, Ana Maria Marti şi Larisa Bozbici.
Festivalul coordonat de Alexandru Pugna, s-a dovedit a fi una dintre cele mai reuşite evenimente, semn că la Bistriţa muzica populară este la loc de cinste.
În semn de preţuire Alexandru Pugna a primit titlul Merit Cultural, acordat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Centrul Judeţean pentru Cultură. Profund emoţionat ministrul secretar de stat a declarat că îl onorează acest premiu şi că îl obligă să meargă mai departe în promovarea tradiţiilor poporului nostru, din dragoste pentru tot ce a creat de preţ ţăranul român.

Comentarii

24/11/17 12:22

A fost "balada de ducă" al lui Dragnea?

24/11/17 21:48
Archiudean Florentin

Nu ne putem lecui niciodata! Apare un ARIS, un Guru al Neamului si al Adevarului care nici macar nu-si declina identitatea si il aduce pa Dragnea in discutie. Nene Aris sau Arici...mai sunt si lucruri sfinte in tara asta precum folclorul si acest festival. Ai frustrari? Este de inteles. De fapt esti destul de politicos exprimandu-ti ''opinia libera'' dar esti intr-o realitate virtuala si din pacate jenanta! Asa cred eu. Nu te supara! Ai de dus vreun razboi cu Dragnea? Vin si eu sa te ajut. Dar nu pe tema in discutie adica Festivalul national Pana de paun! Ertem?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5