Larisa Bozbici – Păuniţa ediţiei a X-a a Festivalului „Pană de Păun”

Mariana Deac a ridicat spectatorii în picioare cu cântecele patriotice

Gala Laureaţilor celei de-a X-a ediţii a Festivalului Naţional „Pană de Păun” a adus în faţa publicului pe cei mai talentaţi tineri artişti care au câştigat nu mai puţin de 11 premii. Premergător acordării premiilor, prezentatoarea evenimentului, artista Felicia Stoian, realizator emisiuni la TVR Timişoara, l-a invitat pe scenă pe Alexandru Pugna, cel care, în urmă cu 10 ani, iniţia primul festival de folclor din Bistriţa. În cuvântul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a vorbit despre istoria folclorului ce s-a scris în tot acest timp, de la Bistriţa premianţii devenind nume importante ale tinerei generaţii.
An de an, timp de două zile, Bistriţa devine Capitala folclorului românesc. Premiile au fost acordate de membrii juriului, începând cu Violeta Ianculescu, de la Radio România, care a acordat Premiul Special „Maria Precup” lui Adriana Jozefina Furikova din Bihor; Gelu Furdui de la Radio Cluj, Codruţa şi Dumitru Vârtic - Premiul Special pentru Ioana Ştefan din Suceava; Petre Petruse de la Centrul Cultural Municipal Bistriţa - Premiul Special „Ion Conea” pentru Cătălina Rotaru din Suceava; Ioan Lazăr - Premiul Special „Maria Peter” pentru Ştefania Pârlea din Mureş, care a primit şi Premiul de Popularitate al publicului, înmânat de Smaranda Mureşan, referent CJC. Am avut bucuria ca în Gala Laureaţilor să înmânez Premiul special „Lucreţia Sânmihăian” (prima interpretă din judeţ care a câştigat vestitul concurs Floarea din Grădină, o doinitoare de excepţie din satul meu natal Dumbrăviţa) tânărului Vlad Sărmaş din Bistriţa. Un Premiu Special pe care Alexandru Pugna mărturisea că nu ar fi dorit să-l acorde prea curând - „Valeria Peter Predescu”- i-a revenit Geaninei Gavrilă din Hunedoara. Premiul III a fost înmânat de Maria Costea Ilca, realizator emisiuni Radio Mureş, pentru Titus Homei din judeţul nostru. Premiul II, înmânat de Violeta Ianculescu, i-a revenit lui Marian Gogan din Suceava. Prof. univ. Viorica Barbu Iuraşcu, de la Universitatea „Spiru Haret” a înmânat Premiul I tânărului Nicolae Balu din Alba. La doar 16 ani, Larisa Bozbici, elevă a Liceului de Muzică Bistriţa (prof. Cristina Bălan)a reuşit să primească la jurizare unanimitate din partea specialiştilor, câştigând trofeul celei de-a X-a ediţii a Festivaslului „Pană de Păun”. Pe lângă Clopul cu Păun făurit de meşterul popular Lucia Tudoran şi înmânat de viceprimarul George Avram, Larisa Bozbici a primit şi o Păuniţă pe care o poartă fetele de pe Valea Someşului. Trofeul a fost înmânat de preşedintele juriului, Ileana Vieru, realizator emisiuni la Radio România. Imediat după ce tinerii laureaţi au cântat în faţa publicului, pe scenă au urcat laureaţii celor zece ediţii, în ordinea anilor în care s-au derulat – Violeta Sas, Eugenia Horoba, Romina Nemeş, Radu Lazăr, Paul Ananie, Lenuţa Filipoi, Lavinia Chifor, Cristina Bugnar, Ana Maria Marti şi Larisa Bozbici. Ne-am bucurat să observăm că din zece ediţii, şase au fost câştigate de reprezentanţi din judeţul nostru, ceea ce dovedeşte că folclorul bistriţean se află pe voci bune, fapt confirmat atât de festivalul din municipiul nostru, cât şi de cele din ţară, de unde tinerii noştri vin întotdeauna cu premii.
Călin Brătianu a revenit în concert la Bistriţa cu cântecul bucovinean, iar Claudia Torop, reprezentantă a Gorjului, care debuta pe scenele naţionale şi în concursurile TVR în acelaşi an cu Alexandru Pugna, a fost prezentă pentru prima dată în judeţul nostru, fiind bine primită de public. Bihoreanul Leontin Ciucur a cântat cu drag pentru bistriţeni. Prezentată drept un artist care are inima sub forma României, Mariana Deac a venit nu doar cu repertoriul hunedorean, ci şi cu cântecele patriotice care au ridicat spectatorii în picioare, festivalul încheindu-se astfel cu ropote de aplauze.
Merită felicitări Orchestra Profesionistă „Dor Românesc”, dirijată de maestrul Ştefan Cigu, care în cele două zile de festival a acompaniat interpreţii în concurs şi recitaluri, trecând bine de 100 de piese.
Asociaţia Culturală „Pană de Păun”, Centrul Judeţean pentru Cultură, Centrul Cultural Municipal şi-au dat mâna într-o ediţie de sărbătoare care va putea fi privită de întreaga ţară pe TVR 3, în cadrul emisiunii „Cântec şi poveste”, realizată de Alexandru Pugna. De-a lungul celor zece ediţii, ne-am bucurat de performanţa fiecărui tânăr şi am trăit clipe de neuitat împreună cu invitaţi de marcă ai folclorului românesc. Prin acest festival, Alexandru Pugna a scris o pagină în Cartea de Aur a muzicii autentice româneşti, care sperăm ca în anii următori să se îmbogăţească cu ediţii la fel de frumoase.
Cortina festivalului, derulat anul acesta la Cercul Militar, a fost trasă, însă ecourile vor rămâne peste timp.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5