( Video)Trofeul Festivalului Pană de Păun rămâne acasă. Clopul cu Păun dat pe o păuniţă. Tineri din toată ţara, în Gala laureaţilor. Matilda Pascal Cojocăriţa, sărbătorită la 60 de ani

Festivalul Naţional de Interpretare a cântecului popular românesc „Pană de păun”, ediţia a XII-a, iniţiat de artistul Alexandru Pugna, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii, organizat de Asociaţia Culturală „Pană de păun”, în colaborare cu Consiliul Judeţean, Primăria Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Centrul Cultural Municipal este la ora bilanţului.
Renumitul festival de nivel naţional a adus pe scenă la Palatul Culturii din Bistriţa 28 de tineri reprezentând mai multe zone etnografice ale ţării: Mureş, Caraş-Severin, Ialomiţa, Giurgiu, Maramureş, Iaşi, Hunedoara, Suceava, Sibiu, Gorj, Neamţ, Romanaţi, Prahova, Olt, Teleorman, Bihor, Piatra Neamţ, Bucureşti, Republica Moldova şi, bineînţeles, Bistriţa-Năsăud.. Juriul prezidat de Ileana Vieru de la Radio România, din care au făcut parte iniţiatorul acestui festival – Alexandru Pugna, Gelu Furdui-Radio Cluj, Maria Costea Lirca-Radio Mureş, Valentin Marin-director şi Violeta Ianculescu de la Radio Antena Satelor, Gabriela Rusu Păsărin de la Radio România Regional, prof. Ioan Lazăr, scriitor Menuţ Maximinian, artista Cornelia Ardelean a cântărit foarte atent prestaţia tinerilor, hotărând ca Marele Premiu al acestei ediţii să rămână acasă, la bârgăuanca Florina Bălan care, pe lângă plicul cu suma de bani aferentă trofeului, a primit şi „Clopul cu Păun”, dar şi o „Păuniţă” de la meşterul Lucia Todoran, acest festival fiind unic în acest mod de a acorda premiantului şi un trofeu simbol al Ţării Năsăudului. Florina a primit şi Premiul de popularitate dat de public şi Premiul Radio România.
Premiul I a mers la Cristina Farcaş- Mureş, Premiul II a fost obţinut de Denisa Bărbat din Alba, iar premiul III a mers la Ionuţ Cocoş din Ialomiţa.
Premiile speciale au început cu unul nou, in memoriam Maria Butaciu, pentru care s-a ţinut şi un moment de reculegere, şi a mers în Olt la Anişoara Popescu, Elena David (Olt) a obţinut Premiul „Valeria Peter Predescu”, Ioan Surdu (Caraş Severin) - Premiul „Codruţa şi Dumitru Aron Vârtic”, Cristina Chichiriţă(Suceava) – Premiul „Ion Conea”, Ioana Măgheruşan ( Bistriţa) -Premiul "Mărioara Precup", Florin Pieleanu (Teleorman) – Premiul „Maria Peter”, Elena Hazbeiu (Bistriţa) – Premiul „Lucreţia Sânmihăian”.
Încă o dată s-a dovedit că festivalul de la Bistriţa căpătat de-a lungul timpului renume, prin prezenţa la preselecţie a unor concurenţi care deja au fost validaţi în alte mari festivaluri.Nu mai puţin de 50 de tineri s-au prezentat la preselecţie.
An de an, timp de două zile, Bistriţa devine Capitala folclorului românesc. Laureaţii celor 11 ediţii sunt Violeta Sas, Eugenia Horoba, Romina Nemeş, Radu Lazăr, Paul Ananie, Lenuţa Filipoi, Lavinia Chifor, Cristina Bugnar, Ana Maria Marti, Larisa Bozbici şi Simona Alexandru.
Înainte de Gala laureaţilor a fost un moment aniversar dedicat împlinirii a 60 de ani de către îndrăgita artistă Matilda Pascal Cojocăriţa. În recital au fost Simona Alexandru (laureata ediţiei precedente), alături de Radu Lazăr, Andra Matei, Ciprian Roman, Ruxandra Pitulice şi Gheorghe Rizea. Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra Ansamblului „Dor Românesc”, sub bagheta dirijorilor Ştefan Cigu şi Anghel Urs, iar prezentator artista Felicia Stoian de la TVR Timişoara.
Festivalul coordonat de Alexandru Pugna, s-a dovedit a fi una dintre cele mai reuşite evenimente, semn că la Bistriţa muzica populară este la loc de cinste.

https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1830488960393257/?__xts...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5