Vinul ce izvorăşte din Podgoria Harşianu e elegant, limpede şi curat ca o lacrimă din dragoste

          Ing. Octavian Harşianu priveşte în fiecare toamnă, fără excepţie, la încheierea ciclului vegetativ, Podgoria de la Dumitra cu aceeaşi uimire şi bucurie, vărsând o lacrimă de mulţumire, din dragoste faţă de rodnicia pământului sfânt. Crede că dragostea pentru vie te duce către nemurire. Acum, sus pe deal, la Dumitra, îmbrăţişează apusul devreme al soarelui în aşteptarea răsăritului de primăvară. E sfârşitul toamnei şi începutul iernii, iar aici musteşte deja bucuria unui nou început. Aidoma vecinului Ion al Glanetaşului, care sărută pământul cu o patimă ţărănească, Octavian Harşianu sărută, cu inima, fiecare boabă de strugure cu o aleasă puritate sufletească înnobilând astfel stropul de vin din pahare, privind în ochii vinului ce se naşte. Şi o face nu din obligaţie, ci conform unui obicei împământenit aici de când se ocupă de vie şi vin. Este un ceremonial ascuns, doar pentru sine, în intimitate, discutând cu via, cu strugurii şi mai apoi cu vinul limpede.

          La Dumitra, sub bagheta măiastră a lui Harşianu, se petrece de câţiva ani acea metamorfoză, poate de neînţeles pentru unii de a izvorî din soluri calcaroase, nordice, un vin ce a strălucit odinioară pe masa împăraţilor, iar acum ne creează nouă imense bucurii lăuntrice. Chiar dacă, vorba cântecului, a ruginit frunza din vii, la Dumitra, şi în decembrie, viaţa se împleteşte într-un mod tainic, misterios chiar, cu viţa-de-vie nobilă. Vinul Pinot Gris, cel care prin 1930 lua premiul I la Montpelier, fiind suveran în Europa, acum este produs din nou la Dumitra un vin deosebit care are aroma soiurilor din care izvorăşte. De fapt, îmi spunea Octavian Harşianu, vinul, nu-i un secret, pleacă din vie, dacă strugurii sunt sănătoşi, curaţi, aromaţi, naturali, atunci şi vinul va fi pe măsură.

          La Dumitra putem gusta zece soiuri de vin, dar se cuvine să menţionăm vinul Steiniger, care este un cubaj făcut după reguli moştenite, din soiurile Neuburger, Fetească, Traminer şi Pinot Gris. Aşa se produce un vin elegant, curat şi limpede.

          În podgoria lui Harşianu, vinul reprezintă viaţa în diferite ipostaze. Aici, cum spune un proverb, vinul bucură inima omului şi bucuria este mama tuturor virtuţilor. În spaţiul viticol al inginerului octogenar (conform buletinului, fiindcă în realitate nu-i chiar aşa), vinul elegant şi limpede, ca o lacrimă din dragoste, îţi crează momente unice, îţi alungă singurătatea şi te face să fii în al nouălea cer.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5