Virginia Brănescu, izvor nesecat în creația lirică și artă plastică-pictură

          În casa mea, stau la loc de cinste cărțile primite în dar de-a lungul vremii de la îndrăgita și apreciata scriitoare și pictoriță, distinsa d-nă Virginia Bărănescu, pentru care nutresc un deosebit respect.

          Recent, mi-am completat colecția cu o splendidă carte intitulată ,,PE DRUMUL ÎNSERĂRII” - Edit. Nosa Nostra-2019 Bistrița, pentru a cărei dăruire, cuvântul ,,mulțumesc” e prea puțin.

          Cărțile d-nei Virginia Bărănescu sunt opere de artă, și nu stau doar în rafturile bibliotecii, ele sunt mereu și mereu lecturate, ca fiind perle literar-artistice, din care spiritual te alimentezi, întărindu-te în curaj, deschizând drumul spre dragul de a trăi.

Cărțile, sunt ca un Talisman divin, în care autoarea, cu mintea, talentul și mâna purtată de Dumnezeu, a creat și creează prin poezie și pictură lucrări de artă nemuritoare, în care ființa umană se regăsește în întregul ei cu ce are mai de preț: viață, dorințe, suflet, frumusețe, frământări, bucurii, umor, tristețe, dezamăgiri, regrete, toate puse într-un creuzet și amestecate bine, definesc viața reală a ființei umane, punctată atât de perfect și atât de real în poezie și pictură de doamna Virginia Brănescu.

          Cartea ,,Pe drumul înserării” te cucerește de la prima vedere; o carte atractivă, elegantă, bogată în conținut, dar și prin forma grafică edificatoare conținutului, plecând chiar de la prima copertă, cu imagini în culori liniștitoare, plăcute ochiului, care privindu-le cu atenție, în viziunea mea, sunt într-o deplină armonie cu trecerea timpului, dar nu oricum, pe acordul sunetelor clopotelor, a căror muzicalitate vibrează în adierea frunzelor legănate-n vânt.

          Deschizi cartea - al 25-lea volum publicat, te întâmpină autoarea cu Motto - creație lirică proprie, care vine prin cinci rânduri, să confirme inspirația în formularea titlului cărții și puțin, din părerea mea imaginară:

  ,,Cuvintele mele / Sunt gânduri / La răscruce /  De vânturi /  Păzesc o cruce”.

          Apoi, distinsa poetă, așează cuvintele exprimate în versuri, alături de picturile ingenios înseirate în filele cărții, precum un tablou rezultat din derularea paginației, plin de lumină și adevăruri ce formează un lanț al întâmplărilor, un destin și suflul vremurilor, deslușind Taina vieții, care este IUBIREA. Iubirea și respectul pentru familie, pentru prieteni și oameni în general, pentru peisaje și flori, pentru tot ce o înconjoară, și mai ales, iubirea pentru Dumnezeu.

          Sunt gânduri și sentimente ilustrate în versuri și în pictură, cu sensibilitate și echilibru sufletesc, atât în cartea scoasă recent de sub tipar - 2019, cât și în celelalte volume de poezie editate pe parcursul anilor, ca de exemplu: Cu sufletul în palmă; La porțile iubirii; Pașaport pentru eternitate; Adieri crepusculare etc., precum și în proză și în Antologia poeților, toate fiind opere literare prin care se confirmă talentul și efortul marelui om de cultură Virginia Bărănescu, răsplătit prin zeci de premii (diplome), în țară și în străinătate, unele din creații fiind traduse și în Limba germană.

          Cât privește activitatea artistică - pictură, s-a bucurat de același succes, realizând 14 expoziții în ulei (12 personale), la Bistrița, Năsăud și Cluj-Napoca, din care trei tablouri premiate: Primăvara la Salva; Copilul în Rugăciune și Țesătoarea, picturi ce se regăsesc și în prezenta carte - înfrumusețând-o. 

          De mare succes a fost și este și Albumul de pictură în trei volume realizat de d-na Virginia Brănescu.

          Fiind la acest capitol - artă plastică, mă întreb: Ce poate fi mai frumos decât creația în pictură, care de fapt oglindește viața pictorului, dăruirea și pasiunea pentru frumos, colorând lumea, aducând-o spiritual în viața acordurilor muzicale, în farmecul poeziei, și în ochii și sufletul celor ce o admiră, în farmecul unei lumi pe care n-o cunoaștem, dar ne-o închipuim - Divinitatea.

          Ce bine că exiști, Tu doamne / Și ne mai îndemni la iubire/ În ceasuri grele, triste toamne / Noi îți aducem mulțumire / ,,Rugăciune”. Nu cred că sunt nemuritoare / Nu m-ocrotește niciun zeu / Dar mi-am făcut casa muzeu / La nouă-ș-unu de-ani în floare / ,,În loc de prefață”.

          În creația lirică, d-na Virginia Brănescu prin poezia care ne-o oferă cu generozitate, rămâne mereu tânără, mai ales prin versurile cu iz umoristic, uneori făcând haz de necaz, pe seama domniei sale, toate fiind inspirate din trăiri, întâmplări și cunoaștere,  cernute prin mintea unui om inteligent, un intelectual desăvârșit, dotat de Dumnezeu cu istețime, talent și dar în arta scrisului.

          Poeziaeste harul / Ce-i unește pe poeți / Metafora e pocalul/ Din care de bei, te-mbeți/ ,,Pesimism poetic”.

          Eu n-am mașină, internet / Calculator și n-am mobil / Doar oale, cratițe și cești / Și-un aragaz foarte servil / Dar Domnul mi-a dat bucurii / Cuvinte-n scris, pânze-n culori / Să-mi fac din casă Paradis / Și să privesc și ceru-n zori / ,,Pe drumul înserării”.

           În paginile cărții sunt adresate mai multe dedicații - versificate, de către autoare, unor personalități ale orașului Bistrița, unor scriitori, unor cunoscuți și prieteni printre care și d-nei Floarea Pleș din Năsăud, prin poezia intitulată - Versuri pentru ,,O FLOARE”, foarte frumoase.

 Vă mulțumesc din suflet! Aveți toată stima și prețuirea mea.

          Despre aceste dedicații în care sunt așternute amintiri, realizări și gânduri frumoase pentru viitor, a scris în mod detaliat și foarte frumos, domnul prof. Vasile Găurean în ziarul „Răsunetul” din data de 3 – 4 aug. 2019.

           Doamna Virginia Brănescu, este omul pe care îl admirăm. Este un model de viață, energie, entuziasm, înțelepciune și talent. Este omul pe care îl iubești firesc, pentru că așa simți, pentru că așa îți cere sufletul. D-na Virginia Brănescu este membră și a Asociațiunii Astra Năsăud -Cerc oraș, astristă cu care ne mândrim, aduce un plus valoare în activitatea cultural-literar-artistică a Asociațiunii.

Îi doresc sănătate și bucurii alături de familie, putere de muncă în continuare în actul de creație, așteptând-o cu noi surprize pentru cititori.

ec. Floarea Pleș


Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5