Ziua Culturii Naționale, marcată de Despărțământul ASTRA Năsăud și alte oficialități locale

Despărțământul Asociațiunii Astra Năsăud, prin Cercul Astra, oraș în colaborare cu Primăria și Consiliul Local, Casa de Cultură "Liviu Rebreanu" și Liga Scriitorilor -  Filiala Năsăud, au organizat marcarea evenimentului, în aer liber, la bustul lui Mihai Eminescu - Luceafărul poeziei românești.

         Au fost prezente aproximativ 25 de persoane, majoritatea fiind astriști.

         S-au depus coroane de flori la bustul marelui poet Mihai Eminescu și Veronica Micle, precum și jerbe de flori la celelalte busturi situate în apropiere, toate în preajma Casei de Cultură: George Coșbuc, Liviu Rebreanu și Adrian Păunescu.

         La bustul lui Eminescu au rostit alocuțiuni: Marius Bodea – viceprimar al orașului Năsăud, Ioan Mititean – președinte Ligii Scriitorilor Filiala Năsăud,  Ioan Seni – președinte de onoare al Despărțământului Astra,  Pavel Știrbu  - președinte Cerc Astra Josenii Bârgăului, Mircea Daroși – președinte Secțiunii Literare din cadrul Despărțământului Astra și Floarea Pleș – președinte Cercului Astra oraș Năsăud, care și-a completat discursul în versuri: –  Am venit din nou, la bustul unei frumoase povești / La Eminescu, Luceafărul poeziei românești / Să-i punem o coroană din cele mai frumoase flori / Împletită cu iubire și cu însemnul celor trei culori / Roșu, galben și albastru / Simbolul bogăției românești / Și al dragostei de Țară / Pe care, vom iubi-o, în veci de veci! / Să ne-ntrebăm din nou, ce-i dorul și iubirea? / Un joc de uitare și aducere  aminte / De Eminescu și de Veronica! / Veronica, iubirea lui năsăudeană, cu bustul în apropiere / Parcă ne supraveghează! / Eminescu, marele poet național ne cheamă / Să fim români, că Țara nu e pradă / E frumoasă și bogată, este Țara noastră / Ca o operă de vis, ca o dragoste aleasă / Cuvintele le-am pus în loc de flori / Păstrate cuvios în amintirea lor / Și un gând frumos îmi transformă clipa / Să ne iubim și noi, că nu costă nimica!".

         Apoi, managerul Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud, Ionuț Nistor, a susținut un regal poetic, recitând cu mare măiestrie, fără întrerupere, poezia „Luceafărul”. Prin modul artistic de interpretare, a încântat asistența, are talent și merită toată considerația.

 Evenimentul s-a încheiat sub semn eminescian, prin interpretarea de către cei prezenți a melodiei „Pe lângă plopii fără soț” pe versurile poetului Mihai Eminescu

  A urmat un moment de socializare, unde au fost depănate povești la o cafea și un pahar cu ceai cald.

 Floarea Pleș

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5