ASTRA, sediu nou la Năsăud. Eminescu şi Veronica, cinstiţi la inaugurarea Galeriei academicienilor

Prof. Ioan Seni

La Năsăud, Eminescu se bucură de privilegii deosebite. Are două busturi, unul la Școala Generală, școală care-i poartă și numele (bust dezvelit în 15 ianuarie 2006), iar altul, lângă Casa de Cultură (12 mai 2009). Ambele îl au ca donator pe dr Gh. Traian Dascăl și sculptor pe Vlad Prună. În 15 iunie 2002, la Deniile Eminesciene a fost dezvelit și bustul poetei Veronica Micle, donat de Primărie și CL, autor fiind sculptorul Aurel Contraș din București.
Sărbătoarea din 15 ianuarie 2016 a fost mai specială. Au depus coroane de flori la busturile Eminescu și Veronica Micle, Primăria, Despărțământul ASTRA și filiala năsăudeană a Ligii Scriitorilor (Unde-s mulți, puterea crește...). Au avut mesaje deosebite, primarul Mircea Romocea, profesorul Mircea Daroși – președinte al Secțiunii literare ASTRA și secretar al Ligii, și profesorul Ioan Seni, care a insistat ca tineretul școlar năsăudean să participe la concursul naţional de poezie „Ocrotiţi de Eminescu”, ediţia a XVI-a (30 ianuarie 2016, la Casa de Cultură din Blaj), organizat de ASTRA Blaj cu concursul Primăriei și a CJ Alba... Elevii se pot afirma în domeniile creație și recitare din poezia poetului Eminescu.

A urmat vernisarea Galeriei academicienilor năsăudeni, expusă într-un spațiu de circa 60 mp, în Casa de Cultură. Fiecare academician din cei 21 a avut un portret realizat în cărbune de pictorul năsăudean Marius Bodea, textul și bibliografia – prof. Ioan Seni, iar designul galeriei (expoziției) aparține lui Silviu Rus – managerul Casei de Cultură. Toți trei sunt membri ai ASTREI. Un Te Deum susținut de preoții Lucian Greab, Florin Rus și Ovidiu Sermeșan deschidea festivitatea inaugurării Galeriei.. În alocuțiunea primarului Mircea Romocea erau felicitați realizatorii Galeriei și se anunța oferirea acestui spațiu Societății culturale Despărțământul Năsăud al ASTREI, promisiune făcută anual la întrunirile acesteia. Profesorul Ioan Seni aducea mulțumirile cuvenite autorităților locale – primar, viceprimar, CL, manager Casa de Cultură, pentru dotarea și distribuirea spațiului, nuanțând aspectul că mai urmează a fi aduse din beciurile Protopopiatului, în acestă locație: Biblioteca ASTREI, Expoziția de fotografii și Arhiva celor 25 de ani ai ASTREI Rediviva. Pe această temă, președinta ASTREI oraș - Dna Floarea Pleș opina în favoarea protejării bunurilor ASTREI și asigurarea unei intimități a întregului patrimoniu creat în cei 25 de ani, aspect la care a dat răspuns managerul Casei de Cultură – Silviu Rus prin prezentarea contractului de comodat cu ASTRA, contract prin care aceasta primea spațiul pe o perioadă nedeterminată, comodantul asumându „asigurarea condițiilor de funcționare în siguranță a asociației, încălzit și iluminat, fără pretenții materiale de la aceasta”. Pe de altă parte, ASTREI îi reveneau obligații firești, de întreținere și utilizare a spațiului, de colaborare în activitățile educative comune oferite orașului... Actul de oferire a sediului s-a încheiat cu tăierea unei panglici și ciocnirea unui pahar de șampanie, atmosferă sinceră prin care administrația orașului își demonstra respectul față de concitadinii săi... După primirea cheii, președintele Ioan Seni, în prima ședință astristă anunța Programul și măsurile ce se impun pentru buna reușită a Adunării anuale a Despărțământului ASTRA Năsăud, adunare care va avea loc în 13 februarie a.c. și în care, delegații și oaspeții participanți la adunare, vor vizita noul sediu și vor semna în Cartea de Onoare a ASTREI. La eveniment au participat membri ai ASTREI din oraș, din Bistrița (Cultul Eroilor), Rebrișoara, Ilva Mare, Romuli, Salva..

Evenimentul s-a încheiat seara, printr-un spectacol omagial organizat de managerul Silviu Rus și în care au evoluat gimnaziștii Școlii Generale „Mihai Eminescu” – manageri Mărioara Secheli, Victoria Costea și Ionela Bidică, cu un colaj de versuri eminesciene, un recital la pian susținut de elevii profesoarei Alexandra Bindea – Dana Cloșcă și Mihai Manciu, iar cireașa de pe tort a spectacolului a apartinut directorului Centrului Județean de Cultură, dr. Gavril Țărmure care a facilitat prezența la Năsăud a cvartetului „Gioia String Quartet” cu un recital de muzică clasică, viu aplaudat de o sală sensibilă la frumos și atentă la schimbările benefice promovate de administrația năsăudeană, un spectacol demn de frumoasa sărbătoare ce a avut loc la Năsăud de Ziua Culturii Naționale. Felicitări și mulțumiri tuturor celor implicați.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5