Breviar astrist – ianuarie 2016

Sărbătoarea dintre ani, Revelionul i-a adus acasă pe cei dragi, copii cu nepoți și pentru câteva clipe realizam beneficiul unei Europe binevoitoare, cu acces liber la marile ei cuceriri și cu integrarea normală a tineretului român, bine școlit acasă, și performant peste granițele țării..
„Răsunetul aniversar” a insistat cu multă amabilitate și eleganță, prin materiale deosebite, aparținând unor vrednici membri ai ASTREI, asupra persoanei profesorului Ioan Seni – președintele Despărțământului ASTRA Năsăud, etalându-i atuurile care-l mențin într-o formă destul de bună la vârsta celor 70 de ani pe care i-a împlinit la început de ianuarie 2016. Se cuvin frumoase mulțumiri directorului Maximinian Menuț, pentru inspirata inițiativă și deosebita reușită, precum și celorlalți colaboratori care au avut cuvinte atât de binevoitoare la adresa aniversatului. Mai mult, Domnia Sa, Menuț a organizat la AS-TV și o emisiune dedicată sărbătoritului, invitându-i la dialog și pe alți astriști năsăudeni: președinta Floarea Pleș, cântărețele Cristina Scurtu, Alina Ceuca și distinsul condeier Mircea Daroși, care i-a și dedicat o epigramă, la împlinirea celor 70 de ani: „Ai mai pus un an pe umăr/ Și,să-ți fie de folos,/ Dar când o să-i iei la număr,/Jumătate… să-i dai jos.” Multumiri pentru frumoasele cântece, pentru frumoasele aprecieri, pentru frumoasa emisiune, pentru frumoasele gânduri..
10 ian., Corul „Laudațio” a fost invitat la Slujba Liturgică a preotului din cartierul „Liviu Rebreanu”. A fost o duminică minunată în care s-a armonizat la superlativ, rugăciunea prin cântare cu cuvântul de învățătură a prea cucernicului preot Mihai Mânzat, care, împreună cu credincioșii bisericii au audiat și alte pricesne armonizate pe patru voci. Părintele a sesizat lipsa unui repertoriu patriotic, atât de necesar unei formații valoroase, precum cea a corului „Laudațio” în care activează mai mulți astriști năsăudeni.

15 ianuarie, ca de obicei, la Năsăud, Primăria, ASTRA și mai nou, filiala Năsăud al Ligii Scriitorilor au depus corone de flori la busturile Eminescu și Veronica Micle, iar primarul Mircea Romocea și prof. Mircea Daroși au ținut alocuțiuni adecvate momentului. La Școala Generală, copiii au împodobit cu flori bustul Eminescu pe care l-au primit în dar, în 15 ianuarie 2006 de la același donator, care a dăruit și bustul Eminescu din centrul orașului, în 12 mai 2009, înlocuind astfel un bust mai vechi, din anul 2001. Ambele busturi sunt opera sculptorului năsăudean Vlad Prună, absolvent al Institutului de Arte Plastice din Cluj-Napoca și donație a doctorului stomatolog Gheorghe Traian Dascăl.
La invitația primarului Mircea Romocea și a managerului Casei de Cultură Silviu Rus, mulțimea de năsăudeni a urcat la etaj pentru a inaugura Galeria academicienilor năsăudeni, acțiune finalizată de pictorul Marius Bodea, care a realizat toate portretele în cărbune, de profesorul Ioan Seni, autorul textului și a bibliografiei pentru fiecare academician și de managerul Casei de Cultură, Silviu Rus, care a reușit să asigure un design modern întregii galerii. Prin cuvântul primarului se anunța noua destinație a acestui spațiu, ca fiind noul sediu al Despărțământului ASTRA Năsăud, spațiu în care membrii ASTREI și intelectualitatea ținutului Năsăudean, luând modelul personalităților expuse, să militeze pentru imaginea de oraș al culturii în care să fie bine valorificat atât patrimoniul moștenit de la înaintași, cât și condițiile moderne asigurate de administrația actuală a urbei de pe Someș. În cuvântul său, managerul Silviu Rus a expus conținutul Contractului de comodat dintre Casa de Cultură și Despărțământul ASTRA Năsăud, contract încheiat pe o perioadă nedeterminată și cu obligații concrete pentru fiecare parte, obligații care să asigure o nouă calitate acțiunilor educative desfășurate în localul proaspăt renovat și inaugurat.

În cuvântul său, profesorul Ioan Seni își exprima bucuria acestei reușite, după mai mulți ani de așteptare, aducând mulțumiri întregii administrații a orașului, și-și exprima convingerea ca Galeria academicienilor năsăudeni, Biblioteca Despărțământului ASTRA și Expoziția permanentă a ASTREI să fie puncte de mare atracție pentru locuitorii din ținutul năsăudean și pentru oaspeții care vor poposi măcar o clipă în orașul academicienilor. Contează în continuare pe sprijinul edililor locali în finalizarea Bibliotecii ASTRA, la care o mână de ajutor a promis și directorul Bibliotecii Județene – directorul Ioan Pintea. Primarul, managerul Casei de Cultură, președinta ASTREI oraș - Dna Floarea Pleș și președintele Despărțământului au tăiat panglica inaugurală, ciocnind și un pahar de șampanie. Evenimentul trăit de năsăudeni demonstra că așteptarea are mari șanse de succes atunci când edilii locali își respectă promisiunile făcute în beneficiul orașului sau al ținutului.
La manifestările prilejuite de Unirea mică – 24 ianuarie, astriștii năsăudeni au fost alături de autoritățile locale la depunerea de coroane. Câțiva astriști – familia Ioan și Lucreția Mititean, Maria și Nechita Bumbu și Mircea Daroși au fost invitați la Liceul „Al. Ioan Cuza” din Iași unde au trăit emoțiile unor manifestări deosebite: simpozion comun, întâlniri cu elevii și cadrele didactice, lansări de carte, cenaclu artistic pe tema Unirii…
Revista ASTRA NĂSĂUDEANĂ își așteaptă lansarea pe 13 febr…
În 30 ianuarie, la Dej, sub patronajul primarului Costan Morar și al economistului dr. Radu Gavrilă, președintele Despărțământului ASTRA Dej, avea loc o socializare comună cu astriștii locali, cu astriști din Beclean și din Năsăud – familia Romulus și Valeria Berceni, Ioana Lăpușneanu, Gabriela Herța, Ana Filip, Rodica Fercana, Leon Catarig, Ioan Seni și Grigore Lungu, acțiune în care s-a insistat pe forța tradiției și a exemplului în relațiile și schimburile de experiență pe plan astrist educativ. Momentul a fost onorat și de grupul de copii năsăudeni care se-ntorceau de la Blaj..
În aceeași zi de 30 ianuarie se desfășura la Blaj cea de-a XVI-a ediție a Concursului Național de
Poezie dedicat poetului Mihai Eminescu, concurs patronat de Asociațiunea ASTRA Blaj, CJ Alba și Primăria Blaj, realizat cu concursul Uniunii Scriitorilor, filialele: Alba, Hunedoara, Mureș, Cluj, Sibiu și cu participarea unor elevi și studenți din județele: Alba, Arad, Argeș, Botoșani, Brașov, Brăila, B-N, Cluj, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Iași, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vaslui, Teleorman și R. Moldova. Copiii de la Clubul Elevilor din Năsăud au fost conduși de prof. Maria Rus și președinta ASTREI, Floarea Pleș, obținând premiul special al juriului și mai multe premii individuale și mențiuni.
Pentru a reuși mai multe activități astriste îi invităm pe binevoitori pentru a depune 2% din impozitul încasat de Stat în anul 2015, în contul Societății Culturale Despărțământul Năsăud al Astrei, CUI 18062707, cont deschis la Banca Comercială Năsăud: RO94RNCB0040148332330001.

Stimă și mulțumiri, președinte – prof. Ioan Seni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5