Zootehnia, cu potenţial în Bistriţa-Năsăud! Ministrul Daea, despre ameliorarea raselor: Înainte, vacile aveau mai mult coarne decât uger!

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, consideră că dezvoltarea sectorului zootehnic trebuie luată în calcul în Bistriţa-Năsăud.  

„O altă măsură importantă pe care eu o văd la nivelul județului este aceea de a dezvolta sectorul zootehnic, or acest sector zootehnic îl putem dezvolta prin creșterea efectivelor de animale și ridicarea potențialului biologic al animalelor, în procesul de ameliorare.  

Am fost la o fermă de 80 de capete și m-a impresionat stăruința cu care a acționat fermierul respectiv: Dle ministru, am 80 de capete, toate sunt create de mine. Am plecat de la vacă pe care mi-au dat-o socrii și o vacă pe care mi-au dat-o părinții mei. De la 2 vaci am ajuns la 80 de capete, prin reproducție proprie, încrucișând rasele de interes, ameliorând rasa, creând o rasă care se adaptează la condițiile concrete de aici. Procesul de ameliorare a fost extrem de bine condus în România și extreme de valoros ca succes în producție. Înainte de 1989, din cele 2 milioane de vaci cu lapte pe care le aveam, astăzi, la un efectiv la jumătate, realizăm o producție mai mare ca atunci. Pentru că acest proces de ameliorare pe care l-au făcut fermierii, într-un program susținut de stat, a început să dea roade. Înainte, vacile aveau mai mult coarne decât uger, acum au mai mult uger decât coarne. Lumea se schimbă, schimbarea trebuie să fie o preocupare a noaastră, să anticipăm fenomenele”, a declarat Petre Daea.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5