Agro-Carmolact

Holstein de Şieu Odorhei – o adevărată fabrică de lapte

Administratorul unic al Agro Carmolact Monor, Ioan Neagoş, a reuşit, nu fără eforturi şi zbateri intense, în doar trei ani să pună pe picioare o adevărată „fabrică de lapte” la Şieu Odorhei. Nu, nu este vorba despre o unitate de procesare a laptelui, aceasta există la Monor, ci de un izvor de materie primă – lapte de vacă – necesar procesării. Aici, la graniţa dintre comunele Şieu Odorhei şi Şintereag, pe un platou de câteva hectare, este amplasată ferma de vaci cu lapte, o unitate etalon, unică în această zonă a ţării, un model de cum trebuie să fie zootehnia secolului XXI. Intrând în acest spaţiu şi orice specialist în domeniu, nu numai cei neavizaţi, rămân impresionaţi de cum se cresc şi se exploatează, în sensul productiv al cuvântului, vacile cu lapte în era computerizării totale. Efectivul este, la ora actuală, de 1150 capete, dintre care 517 bovine în lactaţie. Producţia de lapte este de 32 l cap de vacă, cu 4,1% grăsime şi 3,35% proteină. Există aici şi adevărate recorduri, de 60 l lapte pe zi de la o vacă Holstein de Şieu Odorhei, ceea ce poate fi considerată o fabrică de lapte. Începutul n-a fost uşor. Fonduri proprii, credite, fonduri europene, amenajarea adăposturilor, a celorlalte utilităţi, utilaje, terenuri, cumpărarea de animale de mare productivitate. Iată doar câteva priorităţi avute în vedere. Dar efortul de zi de zi este înlocuit de satisfacţia că, iată, s-a reuşit, şi în judeţul Bistriţa-Năsăud, ca ferma domnului Neagoş să nu aibă asemănare. Se practică aici zootehnia viitorului. Adăposturile din lemn sunt monitorizate. Fiecare vacă este urmărită, prin cip-uri în tot cursul zilei şi al nopţii. Se ştie, la orice oră, cât lapte s-a muls, când s-a hrănit animalul, dacă-i sănătoasă vaca respectivă etc. Toate, absolut fără excepţie, sunt consultate lunar, furajarea se face diferenţiat, în funcţie de lactaţie, repaus mamar etc. Nutriţia nu se face după ureche, totul este monitorizat. Doctorul Eugen Creoşteanu ne-a invitat să vedem pe viu şi, pot să spun că, am rămas plăcut surprins de ceea ce am văzut. O sală de muls rotativă, cu 40 locuri. Un tanc de răcire (unde am putut urmări exact producţia de lapte pe fiecare vacă din acea zi, 32,2 l lapte), cuşete pentru viţei, apoi cum se face toaleta animalelor, furajarea diferenţiată, stabulaţia pe paturi de nisip, pregătirea furajelor în FNC-ul propriu, colectarea dejecţiilor (ulterior sunt administrate în câmp, firma administrând 1100 hectare) şi, nu în ultimul rând, i-am văzut pe chiropodişti în acţiune (specialişti în întreţinerea unghiilor la vaci).
La Şieu Odorhei, în ferma de vaci cu lapte, alături de: casă – masă – rasă a intervenit şi un management performant. Ca o ilustrare, doi specialişti ai firmei au plecat în SUA la specializare. Cei 35 angajaţi (medic veterinar Călin Măierean, şef fermă Daniel Ţărmure) sunt adevăraţi profesionişti. Periodic, ferma de la Şieu Odorhei este vizitată de mulţi străini, din SUA, Elveţia, Austria, care rămân uimiţi de modul cum funcţionează o unitate de acest fel. Popularea cu vaci s-a făcut din Cehia, cu aceştia (FIDES-Agro) menţinându-se o relaţie, asigurând consultanţă de specialitate în mod permanent.
50% din materia primă necesară unităţii de procesare de la Monor este asigurată de la ferma din Şieu Odorhei. În doar trei ani, aici s-a născut o unitate de elită, dovedindu-se că şi la noi se pot face lucruri cu adevărat remarcabile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5