Ioan Mate - un exemplu de gospodar dăruit comunităţii, un „om” pentru semenii săi
Reluăm discuţia cu cel care ne-a relatat, în urmă cu ceva timp, ce înseamnă să munceşti, să te dăruieşti şi să fi în slujba celor din comună, a familiei şi mai ales să rezişti, să crezi şi să menţii locuri de muncă garantate în condiţiile vitrege ale economiei de piaţă din România, un om cu multă dăruire de sine pentru muncă, un om ambiţios şi un bun exemplu pentru gospodarii comunei.
Rep.: - Stimate d-le IOAN MATE, continuăm dialogul nostru, aşa cum aţi promis data trecută, vă propun să ne prezentaţi un alt sector important din societatea dumneavoastră, unde lucrează şi sunt angajaţi un număr important de cetăţeni din comună. Care este acesta şi ce importanţă are?
Ioan Mate: - Un alt sector important în afacerea mea este zootehnia. Acest sector cuprinde 150 de vaci, inclusiv tineret, din care 86 sunt pe lactaţie.
În acest sector important mai deţin circa 1000 capete oi, din care 650 capete ovine sunt în producţie.
Pentru acest sector lucrează 12 persoane, care sunt împărţite în calificaţi şi necalificaţi, urmând să se perfecţioneze toţi.
Rep.: - Care este baza materială şi ce investiţii aţi făcut în sector?
I.M.: - Am accesat fonduri pentru o eurofermă, prin programul SAPARD, care este dată în exploataţie şi este populată cu un număr de 50 vaci.
Menţionez că mulsul vacilor se realizează într-o sală amenajată în mod special, conform normelor europene. Ne aflăm în faza de construcţie a unui nou adăpost, cu o capacitate de 40 vaci cu lapte, care va fi finalizat anul acesta. La ambele adăposturi am construit un „batal” (fosă) cu o capacitate de 250 tone.
S-a achiziţionat un tractor de mare capacitate pentru efectuarea lucrărilor în câmp, pentru producerea furajelor.
Rep.: - Ce veţi face cu tineretul bovin şi care este valoros?
I.M.: - Am o strategie personală în ceea ce priveşte viţeii, adică toate viţelele care provin de la vaci bune, producătoare de lapte, le cresc pentru a-mi dezvolta ferma, iar o parte din ele le vând la persoane interesate, întrucât vacile sunt în controlul laptelui şi viţeii proveniţi de la ele au origine. Calitatea lor genetică îi vinde la un preţ foarte bun.
Rep.: - Sunteţi mulţumiţi de preţul oferit pe lapte de către procesatorii care-l prelucrează?
I.M.: - Nu mă declar mulţumit de preţul laptelui, având în vedere că este de o calitate superioară, datorită mulsului efectuat în sala de muls, cât şi a furajelor concentrate care le administrăm la animale. La aceste furaje preţul se ridică săptămânal, la fel şi preţul motorinei, care este foarte mare în raport cu preţul laptelui: pentru 1 l motorină livrez 5 litri lapte, lapte „conform”.
Rep.: - Care este situaţia în sectorul ovinelor şi ce perspective aveţi în acest sector?
I.M.: - În acest sector, ca şi la vaci, este destul de greu datorită faptului că lucrezi 365 din 365 de zile şi mai ai uneori probleme şi cu ciobanii.
Avem dificultăţi în valorificarea lânii şi a preţului oferit pentru aceasta, dar ambiţiile mele sunt mari, vreau să menţin, eventual să cresc numărul de oi de la 1000 la 1500.
Având în vedere că am achiziţionat, în anul 2011, câţiva berbeci de carne, din rasă franceză, de care sunt foarte mulţumit, iar în această primăvară am reuşit să obţin un număr de 150 de miei de carne, care au un potenţial foarte bun de creştere şi din acest motiv doresc să măresc numărul oilor pentru carne, având o piaţă de desfacere bună. Am un mare noroc şi sunt mulţumit că sunt ajutat de băiatul meu, în fermă, Ionuţ Junior.
Rep.: Cum vă descurcaţi cu baza furajeră şi dacă doriţi să extindeţi terenul aferent acesteia?
I.M.: - Baza furajeră este bună şi o duc destul de bine, întrucât produc furaje pe o suprafaţă de circa 300 hectare, pe care le am luate în arendă de la populaţie, pentru una din firmele mele. Cel mai greu lucru este alimentarea cu apă a animalelor pe tot timpul anului, datorită secetei prelungite şi a lipsei pânzei de apă freatică.
Despre baza furajeră o să vă mai invit pe la Sânmihaiu de Câmpie, fiind o poveste mai lungă şi, totodată, începutul campaniei de primăvară.
Rep.: - De ce te „zbaţi” atât de mult d-le Ioan Mate şi câte ore munceşti pe zi?
I.M.: - Lucrez circa 16-17 ore pe zi şi când dorm „visez” ce trebuie să fac a doua zi. Mă zbat atât de mult pentru că iubesc pământul, oamenii, iubesc animalele şi sunt născut pentru aşa ceva şi-mi place agricultura şi zootehnia, să dau de lucru oamenilor, iar aceştia să fie mulţumiţi de mine.
Rep.: - Vom continua prezentarea omului şi gospodarului IOAN MATE?
I.M.:- Desigur, în funcţie de timpul fizic avut la dispoziţie.
Fiind în preajma Sfintelor Sărbători de Paşti – Învierea Domnului Iisus Hristos, doresc să transmit tuturor familiilor angajaţilor din societate şi, de asemenea, locuitorilor comunei Sânmihaiu de Câmpie, nu în ultimul rând familiei şi prietenilor, multă sănătate, fericire, pace în suflet şi inimi odată cu tradiţionala urare „Hristos a Înviat!” şi „Sărbători fericite!”, iar Dumnezeu să vă aibă în grijă şi să vă dea gândul cel bun!
Citiţi şi:
- Holstein de Şieu Odorhei – o adevărată fabrică de lapte
- Inspectorii sanitar veterinari au aplicat 21 de amenzi la unităţi din domeniul laptelui
- Ferma Carmo Lact, în Top 3 în Europa la producţia de lapte! Ing. Popşor, OJFIR BN: Calitatea laptelui e foarte bună, de aceea sunt competitivi!
- Asociaţia Crescătorilor de Ovine „Dealu Negru” şi Herghelia Beclean, la Târgul de Zootehnie al României
- APIA B-N: În Campania 2023, au depus cereri 28.788 fermieri. Anul trecut, plăţi de 67 milioane euro!
Comentarii
La noi in aceasta tara, cu asa guvernanti, "cine-i harnic si munceste, are tot ce vrea, cine sta si putereste, are ... tot asa... " !
Adaugă comentariu nou