100 de ani de muzică militară, la Bistriţa: două ore de reverie în Țara Muzicii de Fanfară!

Ziua Muzicii Militare din Bistrița a fost sărbătorită, la fel ca în ultimii vreo…20 de ani (aceasta este o informație pentru cei care cred că de anul acesta a început in oraș această sărbătoare), cu un spectacol susținut de către muzicile militare ale garnizoanelor Cluj Napoca (dirijor locotenentul Daniel Muntean) și Bistrița(dirijor plt.adj. Bogdan Bejinaru). Palatul Culturii din Bistrița a fost o gazdă generoasă și elegantă așa cum știm deja! Sala a fost neîncăpătoare pentru un public de toate vârstele dornic să urmărească un act artistic de calitate, așa cum a fost obișnuit de gazdele de acum consacrate: Cercul militar și muzica militară a garnizoanei Bistrița.
Comanda garnizoanei Bistrița, cadre militare din unitățile Brigăzii 81 Mecanizate’’General Grigore Bălan’’, militari activi și din rezervă ai Batalionului 812 Infanterie ’’Șoimii Carpaților’’, mulți rezerviști până mai ieri cadre de nădejde ale fostei Brigăzii 1 Vânători de Munte’’General Grigore Bălan’’, ai fostului Regiment 221 Mecanizat’’Năsăud’’ sau foști subofițeri ai muzicii militare, au umplut sala cu o nerăbdare și cu un orizont de așteptare ridicat la cote maxime! Alături de acest public avizat, o mulțime de simpatizanți ai armatei sau simpli iubitori de muzică bună, de calitate, s-au aflat printre spectatori.
Marșul’’Intrarea în Alba Iulia’’ al compozitorlui Tiberu Olah a fost uvertura unui regal artistic’’egal cu sine însuși’’: adică la înălțimea celorlalte...20 de spectacole din ultimii 20 de ani cu care muzica militară bistrițeană și-a onorat blazonul de ziua ei! Piese muzicale de rezistență s-au perindat în fața unui public cald și generos în aplauze, sub baghetele dirijorale a Maeștrilor care conduc cele două colective artistice excepționale din Cluj Napoca și Bistrița: uvertura’’Bravura’’, piesă despre și pentru Eroi, nemuritoarele cântece’’Treceți batalioane române Carpații’’,’’Pui de lei’’, ’’Drum bun’’, piesa ’’Ștefan Cel mare’’ (muzica Eugen Doga, versuri Mihai Eminescu, voce Adrian Pâncă), cântecele’’Tu Ardeal’’ și’’Strănepoți de dorobanți’’ dar și Simona Pop Labiș cu vocea ei inconfundabilă au încântat un public dispus și predispus să se încânte cu astfel de mesaje cu care ființa românească de pe aceste meleaguri se identifică!
Un moment special l-a constituit prezența pe scenă a grupului folcloric’’Doinița’’, care, iată după 19 de ani de activitate neîntreruptă, este o emblemă a Cercului militar Bistrița și chiar un punct de referință pe harta cultural-artistică a brigăzii și a Armatei României! Copiii au pregătit pentru public două piese dar au cântat, spre dezamăgirea lor doar una:’’Măi române să fii mândru’’ - linia Frontului fiind una capricioasă și cu nevoi de...adaptare din mers, cerință la care copiii au răspuns sublim, mai ceva ca oamenii mari!
Momente de emoție specială au adus pe scenă și în sală corala’’Osana’’ a Protopopiatelor ortodoxe Bistrița și Beclean dirijată de părintele Cristian Dragotă dar și corul format din militari ai Brigăzii 81 Mecanizate! Ascultând corala ’’Osana’’, compusă din preoți vrednici, talentați și jertfelnici, m-am întrebat și îl întreb cu drag pe dirijor: când va reuși corala să imprime minunatele sale cântece? Pentru că de la’’Osana Bistrița’’ la’’Armonia Constanța’’ nu este, cred eu, un drum prea lung! Doar marketingul batăl vina!!!
Spectacolul s-a încheiat cu suite de valsuri minunate dar și cu un potpuriu de tangouri și alte cântece aparținătoare fondului principal de...sentimente al sufletului românesc! Voi mai preciza, așa ca la orientarea în teren fără hartă...că apoteoza manifestării a constituit-o prezentarea magistrală de către cele două muzici militare a Marșului Brigăzii 81 Mecanizate’’General Grigore Bălan’’ din Bistrița, compus de către plutonierul adjutant în rezervă Alexandru D.Biriș(fost dirijor al Fanfarei Bistrițene), acum aflat în sală cu inima cât să-i sară din piept! Alexandru D. Biriș unul dintre compozitorii de substanță ai muzicii românești de fanfară și nu numai!
În mod sigur nu am scris la ’’Răsunetul’’ un...bilanț al spectacolului! De aceea am ocolit cu bună știință obișnuita rigoare ostășească! Am relatat de pe și’’ca de pe’’ un front imaginar, doar ceea ce m-a încântat! Ceea ce mi-a întristat sufletul lipsește din peisaj, din simplul motiv că nu am dorit ca subiectivitatea sublimă care transpare(și...transpiră!) din aceste rânduri să fie completată cu o subiectivitate și cu o durere pe care le oblojesc doar în sufletul meu! Un război, ne spun înțelepții, se compune din mai multe lupte! Unele sunt câștigate(cele mai multe) altele sunt pierdute în chip dureros!
Infrânt nu ești atunci când sângeri,
nici ochii când în lacrimi ți-s.
Adevăratele înfrângeri,
sunt renunțările la vis.
Azi, cercul militar, muzica militară, armata din Bistrița au câștigat un război!Vom spune deci, tuturor VIVAT, CRESCAT, FLOREAT MUZICA MILITARĂ ȘI MILITARII ARMATEI ROMÂNIEI!

Col.rez. Florentin Archiudean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5