21 februarie - Ziua Internaţională a limbii materne
LIMBA NOASTRĂ
de Alexei Mateevici
Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.
Limba noastră-i foc ce arde
Într-un neam, ce fără veste
S-a trezit din somn de moarte
Ca viteazul din poveste.
Limba noastră-i numai cântec,
Doina dorurilor noastre,
Roi de fulgere, ce spintec
Nouri negri, zări albastre.
Ziua a debutat cu audiţia poeziei "Limba noastră” de Alexei Mateevici, pentru copiii din grupa ,,Albinuţelor” de la Grădiniţa "Trenuleţul Veseliei” din Bistriţa. În continuare, preşcolarii au vizitat Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc” unde au le-a fost dezvăluită taina literelor din cărţile cu poveşti. Au descoperit curiozităţi despre limbile materne ale altor popoare, au aflat ca în prezent în lume sunt vorbite peste 3000 de limbi şi ca cele mai cunoscute sunt engleza, franceza şi germana.
Copii au fost încantaţi să audă lucruri interesante despre "ambasadorii limbii române”, ei fiind autorii cărţilor de poveşti şi de poezii pe care cu drag le mânuiesc zilnic la grădiniţă. Dintre aceştia au fost amintiţi Mihai Eminescu, care a scris poezia "Somnoroase păsarele”, Nichita Stănescu pentru poemul "Cea mai scumpă de pe lume”, Ion Creangă cu minunatele poveşti şi George Coşbuc pentru ,,Iarna pe uliţă” şi inegalabilul "Cântec”.
Mesajul zilei, adică punctarea zilei de 21 februarie ca Ziua Internaţională a ,,Limbii materne”, i-a făcut pe copii să perceapă cartea ca pe un domeniu care merită să fie cucerit, ca pe un prieten mereu alături de el, un prieten care-i vorbeşte şi îi dă sfaturi bune.
Comentarii
Saluta aceasata initiativa, va doresc mult succes in tot ceeace faceti !
Adaugă comentariu nou