21 octombrie, Romanian Rhapsody. Un concert extraordinar cu flautistul Matei Ioachimescu şi pianista Mara Dobrescu

Doi artişti foarte apreciaţi pe scenele internaţionale, flautistul Matei Ioachimescu şi pianista Mara Dobrescu, şi-au dat o întâlnire de prim rang într-un proiect muzical excepţional: ROMANIAN RHAPSODY, o serie de concerte extraordinare, în 7 oraşe din România, între 21 şi 30 Octombrie.  

Primul oraş în care va poposi acet turneu este Bistriţa, în 21 octombrie, la Sinagoga Bistriţa. Înaintea concertului, va avea loc şi un curs de măiestrie la Liceul de Muzică "Rudor Jarda".

Programul "Romanian Rhapsoy" propune melomanilor o retrospectivă a muzicii clasice româneşti, trasând - cu energie pozitivă şi entuziasm - un arc peste ultima sută de ani: de la muzica de inspiraţie folclorică a lui Tiberiu Brediceanu şi Paul Constantinescu, trecând prin armoniile suave ale lui George Enescu, şi până la muzica timpului nostru, prin sinteza dintre elemente tradiţionale româneşti şi limbaje contemporane universale (ca în "Legenda" renumitei compozitoare Doina Rotaru) sau de natură "Hitchcockiană" (precum Sonata mai tânărului compozitor Cristian Lolea).

Publicul va fi delectat cu un repertoriu provocator, exclusiv românesc, plin de momente de virtuozitate şi pură încântare.

Programul:

Tiberiu Brediceanu - Suita pentru flaut şi pian

Doru Popovici - "Colind" pentru flaut şi pian

Paul Constantinescu - "Joc Dobrogean", Toccata pentru pian

Doina Rotaru - "Legenda" pentru flaut şi rezonator

Cristian Lolea - Sonata pentru flaut şi pian

George Enescu - Cantabile şi Presto

Petre Elinescu - "Dansul vrăjitoarelor" pentru flaut şi pian Sigismund Toduţă - "Allegro con brio" pentru flaut şi pian

***
Renumita pianistă de origine română Mara Dobrescu, stabilită în Franţa, este foarte apreciată de public şi critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, eleganţă, dar şi pentru fineţea frazărilor sale.

Mara Dobrescu este invitată să concerteze în recitaluri sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris, Amsterdam, Bruxelles dar şi în săli de concerte renumite din Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia etc. Debutul său în Statele Unite ale Americii, la Chicago şi New York, s-a bucurat de o apreciere imensă.

În paralel cu cariera solistică, Mara Dobrescu este pasionată de dramaturgia gestului muzical şi participă la numeroase proiecte bazate pe fuziunea dintre literatură, muzică şi teatru.

O specialistă în muzica de cameră, Mara Dobrescu evoluează în compania unora dintre cei mai importanţi muzicieni ai lumii, făcând de asemenea parte şi din Quartetul Face a Face (2 piane şi 2 percuţii) cu care concertează în toată lumea.

Discografia sa este foarte apreciată de către presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). Cel mai recent album al ei, "Soleil de Nuit" este deja un succes internaţional, criticul francez Alexandre Pham l-a numit "un CD eveniment, un act de credinţă şi o grădină secretă".

Mara Dobrescu se bucură de sprijinul unor mari maeştri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard sau Dominique Merlet.

Despre Matei Ioachimescu, spunea celebrul compozitor finlandez Kalevi Aho: "Cântatul lui a impresionat profund publicul, după fiecare concert mai mulţi spectatori au izbucnit în lacrimi, iar aplauzele au fost neobişnuit de lungi. Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautişti pe care i-am ascultat."
Flautist român de renume, Matei Ioachimescu susţine o activitate concertistică impresionantă; este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar şi pentru recitaluri cross-over.

Este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, oraş unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincţii si burse (Thyll-Durr sau Yehudi Menuhin Foundation) şi colaborează cu unii dintre cei mai interesanţi muzicieni din Europa, pe scene europene şi japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. 


Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat "Lumiere", este considerat de către criticii de specialitate un produs de referinţă pentru aceste două instrumente.

Pentru activitatea sa intensă şi calitatea înaltă a proiectelor susţinute i-a fost încredinţat titlul de "Ambasador al Integrării" în anul 2013 de către actualul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz. Este invitat ca membru al juriului în competiţii internaţionale şi susţine workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România şi Croaţia.


 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5