30 de ani de carieră artistică şi 50 de ani de viaţă ai Mariei Golban Şomlea, marcaţi printr-un eveniment deosebit. Bistriţenii, alături de artistă

Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca a fost arhiplină la concertul aniversar de”De la Frăsinet la vale” dedicat împlinirii a 30 de ani de activitate artistică şi a 50 de ani de viaţă ai Mariei Golban Şomlea.
Evenimentul a debutat în foaierul Casei de Cultură cu lansarea cărţii biografice „Maria Golban Şomlea. Folclor Nepieritor”, autor Florin-Vasile Şomlea, volum apărut la Editura Libris Editorial Braşov, fiind present şi managerul Virgil Oniţă.
În discursul său, conf. univ. dr. Aurel Bodiu, de la Universitatea „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a declarat: „Indiferent de domeniul manifestării, munca asiduă, activitatea susţinută, desfăşurată de Maria Globan Şomlea se definesc prin raţionalitatea, cuminţenia, echilibrul sufletesc, chibzuinţa, simplitatea clasică, ceea ce nu înseamnă sărăcie ideatică sau imaginativă ci, dimpotrivă, profunzime, aspiraţie spre structuri primare, spre esenţă, în fond spre perenitate”. Dr. Dorel Cosma, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, a vorbit despre păstrarea nealterată a folclorului de către artistă, dar şi despre promovarea tradiţiilor de către etnolog, Maria Golban Şomlea fiind un adevărat promotor a tot ceea ce înseamnă frumos în vatra satului românesc.
Prezent la eveniment, secretarul de stat Alexandru Pugna a subliniat importanţa păstrării filonului tradiţional în repertoriul artiştilor, ceea ce Maria a reuşit să facă de-a lungul vremii, amintind în acelaşi timp că judeţul Bistriţa-Năsăud are frumuseţea portului popular aşezată într-o carte datorită acesteia.
Autorul volumului, Florin Vasile Şomlea, a spus că a scrie o carte despre un artist este o provocare, mai ales că în acest caz subiectul are şi alte preocupări de natură profesională decât cele care definesc spaţiul scenei.
Cartea este structurată după o anumită concepţie, mai riguroasă, prin comparaţie cu alte lucrări de aceeaşi structură, vorbind despre o personalitate de o mare complexitate, punând în lumină crezul unui om care s-a dedicat pe altarul artei şi culturii tradiţionale, al frumosului, într-o lume care se îndepărtează, din păcate, din ce în ce mai mult de valorile autentice. Poate, tocmai prin faptul că Maria Golban Şomlea a ştiut să rămână pe acest drum este o câştigătoare.
La eveniment au fost prezenţi şi bistriţenii Menuţ Maximinian, Gelu Furdui, Flore Pop, Grigore Sâmboan, specialişti de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, artişti, scriitori, dar şi publicul care a fost mereu alături de sărbătorită.
Apoi Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană”, condusă de bistriţeanul Ovidiu Barteş, a acompaniat artiştii într-un regal folcloric. În debutul spectacolului, dr. Dorel Cosma i-a oferit Mariei Golban Şomlea, în semn de respect, Placheta Palatului Culturii Bistriţa, iar pentru întreaga ei activitate distincţia Uniunii Mondiale de Folclor, care se acordă unor personalităţi marcante cu votul întregului Comitet Director. Mitropolitul Andrei a avut un cuvânt de binecuvântare la adresa sărbătoritei. Un punct aparte a fost momentul de nuntă realizat de artiştii bistriţeni Alexandru Pugna, Cornelia Ardelean Archiudean şi Domnica Dologa, care au prezentat în faţa publicului cele mai frumoase ritualuri ale ceremonialului de la cântecele ce însoţesc alaiul, până la „Datul găinii”, fiind aplaudaţi la scenă deschisă.
Au încântat publicul nume sonore ale cântecului popular, alături de tineri interpreţi: Veta Biriş, Dumitru Fărcaş, Sava Negrean Brudaşcu, Maria Marcu, Mariana Deac, Ionuţ Fulea, Anghelina Timiş Lungu, Amalia Codorean Chindriş, Elena Evsei-Ruiu, Ilie Medrea, Mariana Morcan, Florian Roşan, Ioan Dordoi, Marinela Zegrean Istici, Felix Gălan, Lucia Potra, Bogdan Toma, Oana Carmen Bozga, Raul Oltean, Florina Trif, Silviu Adrian Popa, Raluca Paşcalău, Arlesiana Agrijan, Ilinca Bălaş şi Dragoş Câmpean. De asemenea, în spectacol a evoluat şi Ansamblul Folcloric Studenţesc „Tradiţii”, coregrafi prof. Camelia şi Ioan Motoc.
A fost un eveniment complex, în care artişti de marcă şi-au dat întâlnire cu publicul într-un moment de cinstire a unui artist care a făcut cinste nu doar locului natal, ci întregii ţări prin tot ceea ce a făcut pentru valorificarea patrimoniului cultural.

Comentarii

05/10/22 17:34
Stefan Isac

Am cunoscut-o pe Maria Golban cu mulți ani în urmă la Festivalul Aurelia Fătu Răduțu - Herculane.Eram în juriu și în recital. Cred că Maria era la început de drum, dar a luat un premiu. I-am prevăzut un viitor frumos în drumul cântecului popular.Am fost invitat la TV Cluj, realizatoare fiind Maria la emisiunea Folclor Nepieritor, unde am avut fericita ocazie sâ-l întâlnesc și să ne cunoaștem pe distinsul conf.univ. dr.Aurel Badiu,auzindu-ne până azi la telefon, iar cu Maria cunoscându-mi familia am rămas prieteni de cântec și colegi în anumite spectacole. Felicit pe domnul Florin-Vasile Șomnea, ca autor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5