Eveniment de marcă la Muzeul Etnografic al Transilvanei. Cartea Maria Marcu – o viaţă dedicată cântecului, de Vasile-Florin Șomlea

La Muzeul Etnografic al Transilvanei din Cluj-Napoca a avut loc lansarea volumului biografic „Maria Marcu – o viaţă dedicată cântecului„. Cartea este semnată de Vasile-Florin Șomlea și cuprinde cele mai importante momente din copilăria, viața și cariera solistei de muzică populară Maria Marcu, originară din satul Lujerdiu, județul Cluj. În plus, volumul reunește o colecție impresionată de fotografii alb negru și color care trec în revistă o carieră de peste 60 de ani, cu mii de spectacole, sute de turnee și întâlniri cu personalități artistice din România.
În pleiada interpreţilor de cântec popular, Maria Marcu constituie, fără doar şi poate, un etalon.
Debutul artistic al Mariei Marcu s-a produs în 1959, anul în care a început colaborarea cu Orchestra de Muzică Populară a Filarmonicii de Stat “Transilvania”. În această perioadă, împreună cu Maria Peter, Dumitru Sopon şi Nicolae Sabău realizează primele înregistrări la Studioul de Radio Cluj, cântecele lor constituind mărturia primelor înregistrări de folclor la acest post de radio. Înregistrările Mariei Marcu au devenit, în scurt timp, şlagăre pe care le ascultăm cu aceeaşi plăcere şi azi: Mare-i maică Someşu’, Şie dracu supărat, Joacă mândră cinăşuc, dar mai ales, Drag mi-e jocul românesc, reprezentativ pentru interpretă. Datorită interpretării deosebite, în 1969, Maria Marcu a fost distinsă cu Premiul Ordinul Meritul Cultural.
A vorbit, despre personalitatea marcantă a Mariei Marcu, dr. Mircea Cîmpeanu, cel care semnează şi Cuvântul înainte al cărţii, vorbind despre prezenţa ei elegantă şi distinsă în peste 18.000 concerte în cele peste cinci decenii de când duce frumuseţea cântecului popular nu doar pe scenele din ţară, ci şi peste hotare. „Marea noastară artistă este o fire blândă, caldă, afectuoasă, melancolică şi în acelaşi timp puternică, mândră, demnă şi generoasă. De o exuberanţă molipsitoare, ar avea mereu în jurul ei bucurie şi energie pozitivă. Veritabilă intrepretă, vrednică reprezentantă a zonei folclorice clujene, Maria Marcu a primit marea recunoaştere a urbei în care trăieşte înaltul titlu de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Cluj-Napoca. Gest meritoriu şi îndreptăţit, simbol pentru tot ceea ce a făcut şi urmează să mai facă pentru folclorul nostru”, a declarat Mircea Cîmpeanu.
Despre Florin Vasile Şomlea spune că realizează, în dialogul cu interpreta, conturarea clară şi plină de originalitate a biografiei personale şi artistice a Mariei Marcu, aducându-ne sub privire pagini interesante, osteneală demnă de laudă materializată într-o lucrare de o redutabilă valoare documentară.
Dintre cei prezenţi la eveniment amintim colegii de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, unde interpreta a fost solistă ani de zile, dar şi artiştii Maria Golban-Şomlea, Amalia Codorean, Valeria Codorean, Marinela Zegrean Istici, Mariana Morcan, Grigore Sâmboan, Flaviu Pop, Florian Rosan. La eveniment a fost prezentă şi artista Nataşa Raab, care a vorbit despre frumuseţea folclorului românesc şi, în mod special, a celui transilvan, prin voci precum cea a Mariei Marcu şi a colegilor ei de generaţie, Ion Cristureanu, Ioana Radu, Ion Luican, Alexandru Grozuţă, Felician Farcaşu, Maria Peter, Rodica Bujor, Angela Moldovan.
Marioara Murărescu ne-a îndemnat, la concertul anbiversar la 40 de ani de carieră, “să-i mulţumim acestei ardelence sfătoase, care ne-a lăsat să vedem doar aplauze şi flori….o clipă din viaţa cântecelor noastre, în care am învăţat cu toţii să spunem, Drag mi-e jocul românesc”.
Judeţul nostru a fost reprezentat de Olimpiu Nuşfelean-directorul revistei Mişcarea literară şi preşedintele cenaclului George Coşbuc şi Menuţ Maximinian-directorul ziarului Răsunetul, prezent cu gânduri despre doamna cântecului clujean în carte. Maria Marcu a adus în cele peste 18.000 de spectacole ce le-a avut de-a lungul carierei, mii de clipe de bucurie pentru românii ce iubesc cântecul neamului nostru. Acum este personajul unei cărţi extraordinare. Felicitări scriitorului şi artistei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5