Activităţi ale IPJ B-N premergătoare sărbătorii Zilei Poliţiei Române – Expoziţie de tehnică criminalistică veche

În preambulul sărbătoririi a 195 de ani de la atestarea Poliţiei în anul 1822 de către domnitorul Dimitrie Ghica şi în contextul aniversării „Zilei Poliţiei Române” în 25 martie a fiecărui an, IPJ B-N a demarat calendarul activităţilor destinate acestei zile, care reprezintă o zi a bilanţurilor şi acţiunilor desfăşurate de profesioniştii poliţişti din judeţul nostru, care au depus eforturi pentru a-şi îndeplini misiunile în mod profesional şi corect, conform regulamentului şi legislaţiei în vigoare.
La sediul IPJ B-N a fost organizată o interesantă şi edificatoare „Expoziţie de tehnică criminalistică” folosită şi aflată în dotarea Poliţiei Române în urmă cu ani de zile, care este înlocuită cu aparatură modernă şi performantă.
În deschiderea evenimentului, comisarul şef Claudiu Jurcan, şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, a făcut un pertiment expozeu privind rolul şi manifestările dedicate acestei deosebite zile din viaţa poliţiştilor, a mulţumit presei pentru mediatizarea activităţilor şi speră în îmbunătăţirea imaginii Poliţiei în rândul populaţiei, desfăşurându-se activităţi specifice şi întreceri sportive în cadrul IPJ B-N şi acţiuni de prezentare de tehnică premergătoare sărbătoririi Zilei Poliţiei Române.
Purtătorul de cuvânt al IPJ B-N, Crina Sârb, a făcut o pertinentă prezentare în cadrul momentului de socializare, inclusiv cu proiecţii privind expoziţia de aparate vechi folosite de poliţie, povestea şi istoricul familiei de poliţişti din Budacu de Sus – Iudean Ioan, care a înfiinţat „Dactiloscopia” (caracteristici palmare), iar fiica Paula îi continuă activitatea în cadrul Poliţiei Române.
Comisarul Dan Neagoş – şeful Serviciului de Resurse Umane, a prezentat situaţia încadrării în cadrul IPJ B-N, precizând că au fost încadraţi 86 de poliţişti din sursă externă, gradul de ocupare cu poliţişti este de 92%, judeţul fiind pe un loc fruntaş, nu există poliţist care să aibă salariu sub salariul minim pe economie. Au plecat din sistem 84 poliţişti, 82 pensionari, 1 decedat şi unul şi-a dat demisia.
În 2017, MAI va mai organiza concursuri pentru încă 2400 de posturi la nivel de ţară.
Referitor la siguranţa circulaţiei privind normele şi legile elaborate, cât şi cazuri concrete de rezolvare, a făcut un aplicat şi pertinent expozeu comisarul şef Bogdan Constantin, adjunct al şefului IPJ B-N, care a precizat şi faptul că există radare numai pe maşinile Poliţiei, atât staţionare, cât şi în mişcare, iar radar-pistol nu au încă în dotare.
Au fost expuse, cu lux de amănunte, programul activităţilor desfăşurate cu ocazia Zilei Poliţiei Române, în diferite locaţii, şcoli, prin prezentarea tehnicii din dotare la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Năsăud, Liceul Teoretic „Solomon Haliţă” din Sângeorz Băi, Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean etc.
Acţiunile vor culmina vineri, 24 martie, când va fi organizată, la sediul IPJ B-N Ziua Porţilor Deschise, între orele 9.00-12.00, unde sunt invitaţi cetăţenii să participe.

Comentarii

21/03/17 08:49
Vizitator

Incepând cu anul 2002, Ziua Poliției Române se sărbătorește, la data de 25 martie, odată cu sărbătoarea creștină a Bunei Vestiri. Trebuie spus ca abia dupa Unirea Principatelor competențele organelor de poliție au fost stabilite prin Legea de organizare a poliției a lui Alexandru Ioan Cuza din 4 noiembrie 1860. De aceea, Academia de Politie din Bucuresti poarta numele domnitorului A.I.Cuza. Asa se explica faptul ca bustul lui Cuza a fost dezvelit in 2004 la IJP Bistrita, dar si pentru a pune in valoare sediul Politiei aducand o nota de vizibilitate asupra cladirii care seamana mai mult cu un bloc de garsoniere din perioada comunista. Dar, a devenit Cretu primar si a inceput sa faca „ordine” dupa mintea lui cea proasta. Asa se explica mutarea de catre Cretu a bustului lui Cuza, de la IJP, in Piata Unirii din Bistrita, chiar daca piata isi trage numele de la Marea Unire din 1 Decembrie, 1918 si nu are nimic cu Unirea Principatelor sau „mica unire”. Dar, dupa mintea lui Cretu, unire sa fie, nu conteaza daca-i mare sau mica. De aceea, un gest de normalitate ar fi mutarea inapoi la IJP a bustului lui Cuza, cu atat mai mult cu cat 2018 va fi anul centenarului Marii Uniri, iar primaria Bistrita a anuntat un concurs de soluții pentru un grup statuar în Piața Unirii.
Vezi: http://www.timponline.ro/primaria-vrea-concurs-de-solutii-pentru-un-grup...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5