Activităţi artistice la Şcoala Gimnazială din Tureac

La Şcoala Gimnazială Tureac, aparţinând de comuna Tiha Bârgăului, activitatea cultural artistică are o agendă bogată, datorită unei bune coordonări din partea conducerii şi prestaţiei deosebite a profesorilor Ştefan Sălăgean şi Daniela Sălăgean, sub îndrumarea cărora, o echipă de elevi ai şcolii au reprezentat judeţul Bistriţa – Năsăud, într-un concurs în faza naţională desfăşurat la Braşov.
Săptămâna aceasta Şcoala Gimnazială Tureac a participat la Concursul „Diversitatea – o şansă în plus pentru viitor”, etapa judeţeană, care s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Bistriţa.
La concurs au participat patru echipe, din care trei de la Şcoala Gimnazială Tureac: „Unitate în Diversitate”; „O floare cu cinci petale… din Bârgău”; „Să ne iubim unii pe alţii” şi o echipă de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistrița: „Toţi Împreună”.
Fiecare echipă a fost compusă din 5 elevi, cel puțin două fete sau cel puțin doi băieţi, din care cel puţin doi de altă etnie şi care trebuiau să folosească cel puţin o limbă a unei etnii conlocuitoare din România. Cele trei echipe de la Şcoala Gimnazială Tureac au fost pregătite de profesorii Ştefan Sălăgean şi Daniela Sălăgean, iar echipa din Bistriţa a fost pregătită de prof. Corina Scridon. Echipele au avut de reprezentat, fiecare, un moment artistic din care să reiasă colaborarea între culturi şi între etnii, de maximum 10 minute. Producţia fiecărei echipe a fost filmată de către reprezentanţi de la ISJ-BN, urmând a se trimite la Asociaţia Divers din Târgu-Mureş, spre deliberare, iar rezultatele vor fi anunţate în data de 22 mai.
Cu ocazia zilelor dedicate săptămânii „Să ştim mai multe; Să fim mai buni!”, elevii din clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială Tureac, sub îndrumarea prof. diriginte Ştefan Sălăgean, au reprezentat pe scena Căminului Cultural din Tureac piesa de teatru Răzbunarea, Cântul al II-lea din Răzvan şi Vidra
Personajele din piesă au fost interpretate de elevi în următoarea distribuţie: Răzvan, căpitan de haiduci - Ţarcă Florica Georgiana; moş Tănase - Bortă Cristina; Vulpoi, ceauş de haiduc - Lazăr Mariana Mihaela; Văscan Ganea, boier - Lazăr Marian Vasile; Hoț I - Ianiş Roxana Petruţa; Hoţ II – Judeţ Loredana Daniela; Hoț III - Mare Adrian Vasile; Vidra, nepoata vornicului Moţoc - Mureşan Andreea; Ciobanul - Costică Moldovan; Sbierea, boier - Şfabu Natalia Dănuţa; Haiduci - Şut Alex Ionuţ şi Trif Valer.
Piesa jucată reînvie aspecte ale vieţii oamenilor din Moldova, de la sfârşit de secol XVI, evidenţiind relaţiile dintre categoriile sociale de atunci: ţărani, ţigani, haiduci şi nu în ultimul rând boierii cei mari care erau tot timpul cu „pravila-n mână şi pe buză cu dreptate… şi la Vodă şi la sfat.”
Efortul depus pentru punerea în scenă şi realizarea spectacolului de către elevi, este remarcabil, iar rezultatul la înălţime, având un pregnant rol educativ şi artistic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5