Adevărul Din Spatele Unui Zâmbet

In perioada 12-17 Februarie 2012 a avut loc cel de al treilea eveniment al proiectului european "Adevărul din spatele unui zâmbet" din cadrul Programului „ Europa pentru Cetateni”, Actiunea 1 - Cetateni activi pentru Europa, Masura 1.2 Retele de orase infratite. Evenimentul european a implicat 43 de cetăţeni din 5 orase reprezentand tot atatea ţări: Năsăud (România), Lefkara (Cipru), Kavadarci (Macedonia), Mlawa (Polonia) si Mandelo del Lario (Italia). Intrucat fiecare localitate parteneră în proiect va fi gazda unui eveniment internaţional în cadrul căruia se vor desfăşura activităţi de combatere a abandonului şcolar, somajului si a sărăciei, gazda celui de-al treilea eveniment a fost oraşul Kavadarci din Republica Macedonia. Oraşul Kavadarci este un oraş situat în regiunea Tikveš a Republicii Macedonia. Situat în inima ţării, langa cel mai mare lac artficial din tara, Lacul Tikveš, orasul este renumit ca fiind locatia celei mai mari fabrici de vin din sud-estul Europei. Podgoriile din regiune acoperă o suprafaţă totală de 120 kilometri pătraţi si produc până la 85000 de tone de struguri anual. Podgoria Tikveš este una dintre cele mai vechi fabrici de vin din Republica Macedonia, putand prelucra până la 55 milioane de kilograme de struguri pentru a produce aproximativ 35 de milioane de litri de vin în fiecare an. Din cei 38000 cetăţeni ai orasului , aproximativ 85% sunt implicati în cultivarea vitei de vie.
O altă industrie importantă este industria metalurgica. Compania locala "FeNi" produce între 12000 si 16000 de tone de fero-nichel anual. În încercarea de a atrage mai mult interes din partea investitorilor interni şi externi în anul 2000 fost fondata prima zona libera economica din Republica Macedonia.
În plus faţă de producţia viticola si metalurgica, Kavadarci este, de asemenea, cunoscut pentru exploatarea materialului lemnos (cherestea) şi producţia de tutun. Una dintre cele mai mari companii de prelucrare a tutunului din Macedonia este situata în Kavadarci, fiind producătoare şi exportatoare de tutun oriental în Statele Unite ale Americii, Europa şi Asia.
Printre principalele atractii pe plan zonal se numara: Lacul Tikves, Manastirea Polsko si Turnul lui Marko. Lacul Tikves este cel mai mare lac artificial de acumulare din Republica Macedonia. Barajul ce formeaza lacul a fost construit in 1964, pe cursul raurileor Reka Crna si Dragov. Are o adancime de 150 de metri si o temperatura medie anuala de 24 C. Manastirea Polsko dateaza din secolul 14 si are hramul Sfantului George. Biserica este situata in partea de sud vest a lacului si este accesibila doar cu barca.
Delegaţia din oraşul Năsăud, formată din 10 persoane, în frunte cu primarul oraşului, dl. ing. Dumitru Mureşan a plecat spre Kavadarci in 12 februarie 2012. Delegaţia a fost compusă din reprezentanţi ai Administraţiei Publice Locale, ai Complexul De Servicii Sociale Comunitare , Învăţământului, Sistemului Sanitar, Clerului Bisericesc, pensionari, someri, etc. Pe parcursul celor cinci zile de şedere în Kavadarci s-au derulat o parte din activităţile proiectului, restul urmând să se desfăşoare in cadrul celorlalte 4 evenimente din Italia, Polonia un nou partener şi România.
Obiectivele principale ale intalnirii noastre au fost gasirea unor solutii de a lupta impotriva saraciei. In cadrul acestei reuniuni s-a pus accent in special pe solutiile care vizeaza folosirea voluntariatului in scopul diminua efectele saraciei si a excuderii sociale. S-a luptat împotriva şomajului, a sărăciei, a abandonului şcolar şi s-a promovat spiritul de voluntariat în rândul cetăţenilor din comunităţilor implicate în proiect. Acest proiect va veni în sprijinul persoanelor defavorizate şi îi va ajuta să găsească o metodă de ieşire din impasul în care se află. Au avut loc numeroase seminarii pe aceste teme, urmate de discutii libere extrem de animate.
Ca urmare a stranselor relatii ce au fost dezvoltate in cadrul numeroaselor intalniri a avut loc, semnarea intelegerii de colaborare intre Orasul Nasaud din Romania si orasul Kavadarci din Macedonia. La data de 1 Iunie 2012, Primaria orasului Nasaud va depune proiectul de infratire intre Nasaud si Kavadarci, urmand ca in toamna acestui an sa se implementeze acest proiect. O delegatie din orasul Kavadarci, Macedonia va fi prezenta in orasul nostru in vederea semnarii parteneriatului de infratire. Domeniile de colaborare stabilite sunt urmatoarele :
1. Turism
Ţinând cont de potenţialul turistic al celor două localităţi, cele doua orase sprijină realizarea unor proiecte care favorizează apropierea reţelelor profesionale de turism ale acestora, precum şi promovarea reciprocă a valorilor turistice, asigurând astfel dezvoltarea comună a turismului.
2. Administraţie publică locală
Cele doua orase vor facilita formarea relaţiilor de parteneriat între ele, desfăşurarea schimburilor de experienţă la nivelul administraţiei publice locale, stabilirea de relaţii directe între consilieri, funcţionarii publici şi administraţia publică locală, precum şi realizarea unor proiecte de interes comun pentru cele două localităţi.
3. Tineret, sport şi cultură
Cele doua orase convin să faciliteze schimburile de experienţă, să sprijine organizarea de acţiuni sau manifestări în domeniile tineretului şi sportului, precum şi al culturii.
4. Relaţii economice
Părţile stimulează stabilirea unor relaţii de colaborare între agenţii economici din cele două oraşe; în acest sens se asigură schimbul de informaţii în mod continuu şi reciproc în vederea promovării unor relaţii prospere în domeniul economic şi comercial prin legături statornice între întreprinzători locali. Părţile vor face demersuri în vederea asigurării condiţiilor favorabile pentru dezvoltarea activităţilor comerciale sau economice ale persoanelor juridice si fizice din cele două oraşe, ale investiţiilor, precum şi înfiinţarea unor societăţi comerciale cu capital mixt.

5. Agricultură
Orasele vor colabora în domeniul agricol prin schimburi de experienţă în domeniul agriculturii, legumiculturii, zootehniei, mecanizării agricole, precum şi în alte domenii ale ramurii respective.
Proiectul „The Truth Behind a Smile” este finanţat cu suportul Comisiei Europene prin Programul „Europa pentru Cetateni”.

Carmen Soare – coordonatoare proiect

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5