Agricultura ecologică, tot mai atractivă pentru fermierii bistriţeni
Numărul operatorilor în agricultura ecologică a crescut de peste 10 ori în Bistriţa-Năsăud anul trecut faţă de anul 2009, judeţul nostru clasându-se pe primul loc la nivel naţional. Practic, circa 23% din fermierii înregistraţi la nivel naţional, care practică agricultură ecologică, sunt din judeţul nostru, susţine directorul executiv Valentin Pop Mititean de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud.
„În Bistriţa-Năsăud, agricultura ecologică are un trend ascendent, având în vedere că, în anul 2010 au fost înregistraţi 172 de operatori în agricultura ecologică, iar în 2011, sunt 2320, situaţie care clasează judeţul nostru pe primul loc la nivel naţional. În România, sunt înregistraţi în jur de 10.000 de operatori în agricultura ecologică, iar 23% dintre aceştia sunt din Bistriţa-Năsăud”, precizează directorul DADR Bistriţa-Năsăud.
Alţi fermieri bistriţeni se declară, în prezent, adepţi ai agriculturii ecologice, mizându-se ca până la finele lunii mai să se ajungă la peste 3.500 de operatori. Producătorii agricoli se pot înscrie în agricultură ecologică atât în sectorul vegetal, cel zootehnic, cât şi în apicultură. De fapt, vorbim de o perioadă de conversie a fermelor de la agricultura tradiţională la cea ecologică.
„În baza Hotărârii de Guvern 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, producătorii agricoli care sunt înscrişi în agricultură ecologică pot să beneficieze, pe lângă alte forme de sprijin, şi de un ajutor suplimentar de la Uniunea Europeană, dacă au contract cu un organism de inspecţie şi certificare. Pentru anul 2012, la nivel naţional, sunt autorizate 13 astfel de organisme, cele mai apropiate de judeţul nostru fiind cele din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş”, explică Valentin Pop Mititean interesul agricultorilor noştri faţă de această temă.
Altfel, în ceea ce priveşte produsele tradiţionale - nu ecologice – în Bistriţa-Năsăud sunt atestate opt unităţi care procesează produse tradiţionale. De fapt, numai produse lactate, de la brânză de vaci, la telemea, caş gras, brânză de burduf sau caşcaval. SC Vilactil Prod Com Rebrişoara, SC Frigomilc SRL din Năsăud, SC Vinca Lact SRL din Sângeorzu Nou, SC Petruţ Microfemra Zoo din Domenşti, SC Lech-Lacti SRL Lechinţa, SC Ciselact SA din Cireşoaia, SC Romfulda SRL Bistriţa şi AJC Montani de Ovine „Dealul Negru” din Bistriţa sunt cei carte produc, potrivit DADR BN, tradiţional.
Că nouă ne plac „e”-urile şi altţi aditivi, mai frumos împachetaţi, e altă treabă.
Citiţi şi:
- Sprijin pentru producătorii de legume şi fructe
- Depunerea cererilor de către producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate
- O firmă din Mureş vrea să cumpere lapte certificat bio de la fermierii bistriţeni
- Peste 90 agricultori au solicitat ajutor specific pentru agricultură ecologică
- Normele metodologice de aplicare a Hotărârii de Guvern nr.1195/2008 privind acordarea de sprijin financiar în sectorul agricultu
Adaugă comentariu nou