AJOFM BN: Mulţi bistriţeni se califică în vederea deschiderii unei afaceri
Bistriţenilor nu le mai pace să lucreze la patron şi vor să depindă doar de…ei. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi şomerii doresc să dobândească o calificare în vederea deschiderii unei mici afaceri.
Angela Koos, directorul executiv adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, a precizat, în cadrul Comisiei de Dialog Social, că cele mai căutate programe de formare profesională pe care le derulează Agenţia sunt în domeniul serviciilor, fie că este vorba despre turism, alimentaţie publică, coafor/cosmetică etc. „Multe persoane doresc să îşi poată deschide o afacere după ce finalizează programele de formare profesională. Ne solicită informaţii inclusiv despre procedurile de înregistrare a firmei”, a menţionat directorul adjunct al AJOFM BN.
În acest an, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud îşi propune să coopteze în programe de formare profesională, derulate prin Centrul de Formare Profesională, un număr de 860 persoane. De asemenea, pentru 2013 este prognozată subvenţionarea la angajator a circa 780 locuri de muncă (pentru categorii vulnerabile – absolvenţi, persoane peste 45 ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au trei ani până la pensie etc.). Normal, dacă va permite şi bugetul.
Altfel, la sfârşitul lunii ianuarie 2013, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului a fost de 5,47%. În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud figurau 7298 şomeri, dintre care 4949 persoane beneficiază de indemnizaţie de şomaj, iar 2349 nu au nici măcar acest venit. În ultimii 11 ani, cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în februarie 2002 – 16,4%, pentru a scădea la 2% în iulie 2008.
Adaugă comentariu nou