Alex Ştefănescu despre Mircea Gelu Buta, în România Literară

Prezentă la Bistriţa, la aniversarea a 150 de ani de la naşterea lui George Coşbuc, redacţia revistei „România Literară”, în frunte cu Nicolae Manolescu, preşedintele USR, a făcut o vizită şi la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud coordonat de dr. Mircea Gelu Buta. Directorul revistei, Nicolae Manolescu, declara că este impresionat de ceea ce a văzut în spitalul bistriţean şi că exemplul de management ar trebui preluat şi de alte instituţii de sănătate din ţară, pe lângă faptul că în momentul de faţă spitalul bistriţean este cel mai modern din ţară, aici avându-se grijă şi de sufletul pacienţilor prin bisericile din spital, dar şi prin acţiunile culturale realizate.
În nr. 45 al celei mai importante reviste literare din ţară, cunoscutul critic Alex Ştefănescu scrie despre Mircea Gelu Buta şi despre cea mai recentă apariţie editorială a acestuia, „Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania”, apărută la Editura Renaşterea din Cluj-Napoca. „Mircea Gelu Buta este un medic valoros şi conduce un spital organizat şi dotat la standarde internaţionale (fiind omologat de NATO). Bine pregătit ca medic, este în acelaşi timp iniţiat în literatură şi teologie. Informaţia sa, ca şi prin talentul literar, dovedit în paginile memorialistice publicate anterior, era îndreptăţit să publice o carte apărută recent într-o a doua ediţie, revăzută şi adăugită: Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu”. Apoi, Alex Ştefănescu îi face un portret Mitropolitului Bartolomeu, continuând cu legătura puternică pe care a avut-o cu Mircea Gelu Buta, care este „un bun portretist”.
Concluzia cronicii criticului Alex Ştefănescu despre cartea universitarului Mircea Gelu Buta este următoarea: „Asemenea evocări nu mai sunt doar evocări, sunt literatură”, dând gir astfel încă o dată scriitorului bistriţean pe tărâmul cuvintelor.
Volumul „Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania” a fost lansat zilele trecute la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, condusă de criticul Irina Petraş. Despre carte şi autor au vorbit rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, academicianul Ioan Aurel Pop, preşedintele Senatului universităţii clujene – prof. univ. dr. Ioan Chirilă, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa – Ioan Pintea, prof. univ. dr. Dan Dumitraşcu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj, Călin Pălimaru, Zorin Diaconescu, concluzia fiind că „autorul arată măiestrie de scriitor, fiind nu numai martor ci şi narator” al unor vremuri deosebite în care Mitropolitul Bartolomeu a activat nu doar ca un vrednic păstor de suflete, ci şi ca un creator de literatură de o adevărată calitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5