Alexandru Pugna aduce un album cu flori dalbe de pe Valea Ţibleşului
În satele de pe Valea Ţibleşului răsună colindul iar vibraţiile acestuia au prelungiri în sufletele celor care iubesc tradiţiile. „Veste bună gazdă-n casă” este titlul albumului semnat de îndrăgitul mesager al cântecului de pe Văile Ţibleşului, Alexandru Pugna, care aduce împreună cu colindătorii năsăudeni în faţa ascultătorilor nu mai puţin de 17 colinde din vatra străbună. Astăzi, când mulţi interpreţi vin în faţa noastră cu fel şi fel de creaţii care nu păstrează filonul colindelor, Alexandru Pugna demonstrează că structura colindului este cu totul alta, cea moştenită din generaţie în generaţie. Colindul nu este cântec de petrecere şi nu poate fi pus pe orice ritm, la fel cum priceasna nu poate fi interpretată pe orice scenă şi oricum. Sunt cântări sacre ale poporului român care vorbesc despre minunile evangheliilor.
Cetele de colindători din lumea satului sunt însoţite pe la ferestrele luminate ale gazdelor de îngerii care aduc şi ei mesajul Naşterii Domnului. Ascultând colindele înregistrate de Alexandru Pugna, sub sigla Societăţii de Concerte Bistriţa, suntem purtaţi în lumea începuturilor, când Dumnezeu, pe ape, se purta cu cerul şi pământul în priviri. Un album cu flori dalbe într-un timp al bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti de sărbătoarea Crăciunului, în care trebuie să primim şi să dăruim, prin colind, mesajul iubirii Celui de Sus care, pentru noi, oamenii, şi-a trimis, sub lumina stelei de la răsărit, propriul Fiu în lume. Puţini mai sunt artiştii din ţară care colindă aşa cum au făcut şi străbunii noştri, nealterând graiul, textul şi formula în care se colinda fără împopoţonări inutile. De altfel, şi în judeţul nostru putem număra artiştii care păstrează tradiţiile aşa cum trebuie, fără a le ştirbi valoarea, pe degetele de la o mână. Alexandru Pugna este, în momentul de faţă, cel mai bun exemplu al moştenirii autenticului, ca un testament peste timp.
Albumul este realizat cu binecuvântarea Episcopului Macarie Drăgoi al Europei de Nord, fiu al Văii Ţibleşului, care vorbeşte despre acurateţea şi puritatea interpretării lui Alexandru Pugna.
Vă invităm să fiţi părtaşi la frumuseţea Crăciunului adevărat ascultând aceste colinde deosebite aduse în faţa noastră de un adevărat colindător. Cu siguranţă, veţi sta măcar o clipă în cumpănă, gândindu-vă la frumuseţea sărbătorilor de altădată, când colindele ne umpleau trăistuţele cu mere şi nuci de la gazdă, care valorau mult mai mult decât ceea ce ne oferă societatea modernă. Alexandru Pugna este unul dintre puţinii artişti care ne fac să fim mândri că suntem români, prin proiectele lui făcându-ne să nu ne uităm identitatea.
Citiţi şi:
- Alexandru Pugna: Colindele sunt mutilate. Au apărut tot felul de compozitori şi textieri ce creează la comandă
- Urcând Scara îngerilor
- Pa la noi, pa la Caian, bucuria întâlnirii cu tradiţiile. Primarul Paul Ştir şi ministrul secretar de stat Alexandru Pugna i-au colindat pe consăteni
- Crăciunul de altădată adus în scenă de Şcoala Populară de Arte Bistriţa
- ALEXANDRU PUGNA, “COLINDĂTORII NĂSĂUDENI” şi “ŢIBLEŞUL”- adevăraţi mesageri ai colindului năsăudean
Adaugă comentariu nou