Alimentele de bază vor fi mai atent verificate de cei de la Protecţia Consumatorilor
Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a lansat, la începutul lunii august, proiectul „Protejează coşul zilnic”, care se adresează cetăţenilor consumatori.
Proiectul se derulează pe o perioadă de 12 luni şi se referă la supravegherea suplimentară a pieţei de produse alimentare de bază, din punct de vedere al respectării drepturilor consumatorilor, privind informarea corectă, completă şi precisă, respectarea termenului de valabilitate înscris pe ambalaj şi respectarea afişării corecte a preţurilor (preţul afişat sa fie preţul plătit).
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud va materializa acest proiect printr-o serie de controale suplimentare, în locurile de comercializare a produselor de bază, precum şi asigurarea preluării reclamaţiilor din partea consumatorilor bistriţeni.
În acest sens, săptămâna trecută, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a organizat 50 de acţiuni de control care au vizat pieţele din Bistriţa, Beclean şi Năsăud.
„Din cei 50 de comercianţi verificaţi, la 12 dintre aceştia au fost identificate abateri şi au fost aplicate sancţiuni in valoare de 2000 lei”, ne-a comunicat Lorica Şut, director coordonator adjunct CJPC B-N.
Principalele abateri constatate au fost neafişarea preţurilor pentru produsele expuse la comercializare, precum şi absenţa denumirii comerciantului.
Pentru protejarea coşului zilnic, directorul coordonator al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor vine cu sfaturi preventive.
„ Să refuze produsele care sunt prezentate într-un ambalaj necorespunzător şi care nu asigură integritatea produsului; să refuze produsele pentru care au îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare; să refuze produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită; să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea/siguranţa unui produs; să nu cumpere produse alimentare din locuri neautorizate”, ne-a precizat Lorica Şut, director coordonator adjunct CJPC B-N.
Adaugă comentariu nou