AM UITAT SA MERGEM PE JOS?

Multi dintre noi acuza lipsa de timp pentru a se scuza ca sunt sedentari. Nu au timp sa mearga la sala, sa mearga pe jos sau sa urce scarile. Unul dintre dezavantajele aglomerarilor urbane este lipsa miscarii. In trecutul indepartat, oamenii erau nevoiti sa mearga pe jos zeci de kilometri zilnic pentru a ajunge intr-un sat (trib) invecinat. Astazi luam taxiul sau trenul, ca sa nu mai vorbim de automobilul personal cu care mergem chiar si pana la piata sau liceeni de “fite” la scoala.

Si totusi, suntem fiinte bipede si am fost construiti ca sa ne miscam. Potrivit unui studiu efectuat de specialistii de la Universitatea din Michigan, mersul zilnic pe jos, in ritm moderat, timp de 30 de minute, mareste dimensiunea creierului, reduce cu 83% riscul unor boli de inima si duce la scaderea cu 20% a riscului mortalitatii. De altfel, mersul pe jos este cel mai complet exercitiu fizic, fiind considerat de specialisti la fel de eficace ca si joggingul (alergarea). In plus, este lipsit de riscurile la care este supus frecvent alergatorul neantrenat suficient (repercusiuni asupra coloanei vertebrale, ale talpii piciorului sau tendinite, entorse). Este singura activitate naturala care pastreaza sanatatea fizica si mentala intr-o forma buna, la orice varsta.

Mersul pe jos pune in actiune un mare numar de muschi, permite organismului sa se oxigeneze si sa se destinda, eliberand stresul. Totodata, este si un bun remediu impotriva insomniei si un stimulent al bunei dispozitii. Exercitiile fizice stimuleaza activitatea cardiaca, mentin tonusul muscular, imbunatatesc circulatia sangvina la nivelul picioarelor si previne aparitia varicelor, ridica nivelul HDL-ului (colesterolul asa-zis "bun"), amelioreaza valorile tensiunii arteriale, imbunatatesc sistemul imunitar prin cresterea secretiei de endorfine si scad riscul de deces prin cancer.

Asadar, de ce sa nu incepem chiar de azi?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5