Campania naţională a informării despre Efectele activității fizice

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

         Activitatea fizică  se referă la orice tip de mișcare. Modalitățile cele mai frecvente de a fi activ includ mersul pe jos, mersul pe bicicletă, activități în scaunul cu rotile, diferite tipuri de sporturi, recreerea și jocul activ și pot fi realizate la orice nivel de abilitate și pentru plăcerea tuturor.

       Cu toate acestea, estimările globale actuale arată că pe măsură ce țările se dezvoltă economic, nivelurile de inactivitate cresc și pot ajunge până la 70%, din cauza schimbării mijloacelor de transport, a utilizării sporite a tehnologiei la muncă și pentru recreere, a valorilor culturale și a comportamentelor sedentare în creștere.

     Activitatea fizică îmbracă diferite forme, producând efecte ușor diferite dar care confirmă toate importanța mișcării. Activitatea fizică moderată - necesită efort moderat și accelerează notabil ritmul cardiac. Exemple: mers în ritm rapid, dans, grădinărit, activități casnice, vânătoare (cu arc sau pușcă) și recoltare tradiționale , implicare activă în jocuri și activități sportive cu copiii/ plimbatul animalelor domestice, activități în construcții (construire acoperișuri, zugrăveli, etc.), folosirea mopului, a aspiratorului sau greblarea în grădină, transportul/mutatul greutăților sub 20 kg.

    Activitatea fizică intensă - necesită efort mare și produce accelerarea respirației și o creștere substanțială a frecvenței cardiace. Exemple:  alergat,  urcatul rapid al unui deal, ciclism în ritm rapid, aerobic, înot rapid, sporturi și jocuri de competiție (fotbal, volei, baschet, hochei),  săpat, tunderea ierbii cu un aparat manual,  transportul/mutatul greutăților peste 20 kg.

     Activitatea fizică aerobă implică niște contracții dinamice ale grupurilor musculare mari, de ex. mersul pe jos, jogging-ul, mersul pe bicicletă, înotul, mersul în scaunul cu rotile sau dansul.

     Activitatea de întărire musculară menține sau îmbunătățește forța musculară, rezistența, masa musculară sau puterea, de ex. transportul obiectelor de băcănie grele, îndepărtarea zăpezii cu lopata, ridicarea copiilor sau urcarea scărilor, precum și utilizarea echipamentelor de exerciții fizice, cum ar fi aparate de greutăți, greutăți libere, benzi elastice sau exerciții folosind propriul corp ca rezistență.

       Exercițiile de flexibilitate (stretching) îmbunătățesc gama și ușurința de mișcare în jurul unei articulații de ex. mișcările de tai chi, qigong și yoga și întinderea statică.  Exercițiile de menținere a echilibrului îmbunătățesc capacitatea de a rezista forțelor intrinseci sau de mediu care ar putea cauza căderi în timpul mersului, statului în picioare sau în șezut. Statul pe un picior, mersul călcâi-vârf, mersul în echilibru și folosirea unei plăci pentru echilibru sunt exemple de activități de antrenament al echilibrului.

       Pentru noi toți cel mai la îndemâna și cu efecte maxime, este mersul pe jos. Mersul pe jos în ritm vioi are efecte pozitive asupra organismului, cum ar fi (Mayo 2021): menține o greutate sănătoasă și scade grăsimea corporală;  previne sau ameliorează diferite afecțiuni, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, cancer și diabet zaharat de tip 2; îmbunătățește starea sistemului cardiovascular; îmbunătățește sănătatea oaselor; îmbunătățește rezistența musculară; organismul devine plin de energie; îmbunătățește starea de spirit, funcțiile cognitive, memoria și somnul; îmbunătățește echilibrul și coordonarea;întărește sistemul imunitar; reduce stresul psihic.

     Există însă și contraindicații absolute pentru activitatea fizică moderată sau intensă, cum ar fi  schimbări recente semnificative la ECG, angină instabilă, disritmii cardiace necontrolate, stenoza aortică severă, insuficiență cardiacă necontrolată, embolie pulmonară acută, miocardită acută, anevrism disecant suspectat/cunoscut, infecție sistemică acută.
        Organizațiile din zece state membre ale UE (inclusiv România, prin Ministerul Sănătății - Institutul Național de Sănătate Publică) sunt partenere într-un proiect de 3 ani pentru facilitarea transferului modelului suedez de bune practici pentru activitatea fizică pe bază de prescripție medicală. Proiectul se numește EUPAP - An European Physical Activity on Prescription Model (trad. Model european de activitate fizică pe bază de prescripție medicală). El se desfășoară în perioada 2019-2022 . Obiectivele generale sunt de a promova sănătatea și de a preveni afecțiunile care nu sunt transmisibile prin implementarea unor programe naționale de activitate fizică bază de prescripție medicală (PAP) în cadrul serviciilor de sănătate din mai multe țări.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5