Ana Zegrean – Poezia prin care zâmbeşte
Motto:
lacrima este
un alt timp
al zăpezii
*
tăceri sufocante
îngenunchează
zâmbetul
Ana Zegrean
Cartea ŞARPE DE VÂNT, autoare Ana Zegrean, cuprinde 45 de poezii, ediţie bilingvă, în română şi engleză, şi a apărut la Editura Nico, Târgu Mureş, 2010, fiind prefaţată lămuritor de Domnul Nicolae Băciuţ.
Doamna Ana Zegrean scrie o poezie greu de descifrat, dar care îi permite să îşi descarce sufletul, iar noi să vedem zâmbetul pe faţa sa.
Nu pierdem din vedere faptul că omul nu îşi exprimă întotdeauna gândurile în aşa fel încât să fie literalmente descifrate. Omul, de obicei, este explicit în ceea ce priveşte lucrurile prozaice, de toate zilele.
Artiştii îşi exteriorizează ideile, trăirile cum ştiu ei şi de multe ori fără a putea fi înţeleşi de ceilalţi.
Eul nostru este o formă a bucuriei lui Dumnezeu, este nemuritor, iar omul, uneori doreşte ca să îşi arate nemurirea şi prin ceea ce lasă în urma sa în planurile vizibile. Ana Zegrean are mai multe cărţi prin care ne-a dăruit parte din sufletul ei exprimat poetic sau în epigrame.
Despre cartea de faţă, Domnul Nicolae Băciuţ spune: „Şarpe de vânt/Wind serpend”, pe două voci (română şi engleză), nu face decât să confirme opţiunea autoarei pentru respiraţiile scurte, pentru caligrafia delicată a unui inventar fundamental de sentimente, în care autoarea se regăseşte cu pregnanţă „printre oglinzile vremii/ochi.../ într-o halucinantă rotire/ dincolo de somn”.
Poeta Ana Zegrean, ca fiecare dintre noi, este o individualitate ce nu se repetă în Univers, cu înalta sa valoare cristalizată în Eul său.
Se vede că a lucrat la opera sa cu Iubire şi, după cum ştim, numai ce se face din Iubire se face de bună voie, oricâte dureri ar pricinui. De aceea ce faci din Iubire înseamnă că faci în libertate.
Personalitatea autoarei îşi arată toată splendoarea în ceea ce scrie pentru că şi-a dezvoltat-o fiind atentă la rădăcinile sale înfipte în veşnicie. Sufletul ei ştie că a venit de la Dumnezeu şi se întoarce la Dumnezeu şi de aceea trăieşte cu seninătate, bunătate şi credinţă.
Poezia sa e scrisă fără a respecta reguli gramaticale, dar este o creaţie a bucuriei sufletului care s-a descărcat în mod artistic şi o exprimare a libertăţii.
Adaugă comentariu nou