Andrei Moldovan, conferinţă la Librăria Cărturești

„Spirit obiectiv şi subiectiv în critica literară” a fost tema propusă de Andrei Moldovan pentru întâlnirea cu cititorii clujeni. Evenimentul a avut loc la Librăria Cărturești din Cluj (Iulius Mall), în organizarea Editurii Neuma, şi a fost moderat de Andreea Hedeş, directorul Editurii Neuma, care a făcut un portret al criticului Andrei Moldovan şi al proiectului acestuia editorial. Apoi, a urmat conferinţa propriu-zisă, în care Andrei Moldovan a vorbit despre faptul că noţiunea de critică literară uşor se devalizează, apărând autori de mâna a doua, care îşi exprimă stângaci opiniile despre colegii lor, iar mai apoi îşi trec la CV că sunt critici şi istorici literari. „Nu orice autor ce şi-a exprimat opinia face critică literară, criticul trebuie să aibă o solidă pregătire teoretică ca să poată construi propriul sistem”, declară Andrei Moldovan.
În acelaşi timp, acesta spune că avem de-a face şi în critică cu pagini de literatură, criticul fiind scriitor, iar critica este transparentă şi nu exclusivistă, criticul putând propune o perspectivă, însă nu poate pune etichete.
Andrei Moldovan crede că avem o critică literară foarte bună însă, literatura fiind o artă, se cere şi o iniţiere a cititorilor care se pot baza pe opiniile criticilor, însă pot să-şi construiască propriul sistem de lecturi.
A urmat o dezbatere liberă, în care cei prezenţi au adresat o serie de întrebări conferenţiarului. Printre cei care au onorat invitaţia se numără scriitorii Olimpiu Nuşfelean, Menuţ Maximinian, Icu Crăciun, Zorin Diaconescu, Iacob Naroş, Emilia Poenaru Moldovan, Alexandru Jurcan, iar gazdă a fost Mihai Mateiu, coorodnator PR şi evenimente Cărtureşti.
Criticul Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, a lansat acum şi volumul „Consemnări critice”, apărut la una dintre cele mai importante edituri din ţară, Cartea Românească. Volumul apare în Colecţia „Cartea de critică şi istorie literară” şi cuprinde pagini de istorie literară ale unuia dintre cei mai apreciaţi critici ce trăieşte în judeţul nostru, Andrei Moldovan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5