Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să aleagă în 15 zile

Poliţiştii, magistraţii, personalul auxiliar din justiţie şi cadrele militare pensionate pentru limita de vârstă, care lucrează în prezent în instituţiile publice, regiile autonome sau companiile cu capital de stat, trebuie să opteze în 15 zile pentru una dintre cele două calităţi. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptate în ultima şedinţă de Guvern, publicată luni in Monitorul Oficial, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care „beneficiarul unei pensii pentru limita de vârstă realizează venituri din exercitarea unei funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala". Pot cumula pensia cu veniturile realizate nevăzătorii şi pensionarii cu invaliditate de gradul III. Beneficiarii pensiei de urmaş pot cumula pensia cu veniturile realizate dacă veniturile brute lunare realizate nu depăşesc o pătrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

Persoanele care beneficiază de pensie militara de serviciu şi optează pentru păstrarea funcţiei de la stat trebuie să restituie instituţiei din cadrul căreia a ieşit la pensie, în maximum 30 de zile de la data încadrării, plăţile compensatorii primite de la stat. Într-o asemenea situaţie este şi funcţionarul public Dorin Filip, angajat al Primăriei Bistriţa. Conform declaraţiei de avere, completată în aprilie 2008, venitul anual al lui Dorin Filip era de peste 40.000 de lei. Anul trecut, Dorin Filip a primit 21.004 din indemnizaţiile de angajat ca funcţionar public şi 21.240 de lei, venituri din pensia militară. Potrivit unor surse din cadrul primăriei, Dorin Filip a ales să renunţe la statutul de funcţionar public.

În cazul poliţiştilor pensionaţi, daca aceştia aleg să lucreze la stat în continuare, plata pensiei de serviciu se suspendă şi, în maximum 30 de zile de la data suspendării plătii acesteia, ajutorul primit de la stat trebuie returnat. Gheorghe Petri, directorul de la Serviciul de Evidenţa Populaţiei Bistriţa, poliţist pensionat, este pus în situaţia de alege, şi el în termen de 15 zile. Si in cazul judecătorilor şi procurorilor plata pensiei de serviciu se suspendă „până la încetarea reîncadrării", iar în termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, magistraţii sunt obligaţi să restituie indemnizaţia acordată la pensionare, care este egală cu şapte indemnizaţii de încadrare lunare brute. Nici personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti şi din parchete nu mai poate cumula pensia cu funcţiile din instituţiile publice, regiile autonome sau companiile cu capital de stat. Dacă aleg sa lucreze la stat, plata pensiei de serviciu se suspendă până la încetarea reîncadrării şi, în 30 de zile de la data suspendării acesteia, trebuie să restituie indemnizaţia primită la pensionare.

Ce este trist este faptul că această ordonanţă de urgenţă îi va afecta şi pe profesori, doctori şi actori, care şi aşa au salariile şi pensiile mici. Reliefează cel mai bine acest lucru, comentariul unui cititor: „Problema nu se pune la poliţişti şi la cei ce intră la interne şi justiţie. Aceştia sunt bugetarii de lux. Problema este la doctori şi profesori unde sunt lipsuri de personal uriaş. La doctori, Nicolăescu a scos-o, că ii trimite în pensie la 65 de ani cu pensii de jeg venite din salarii de jeg. Deficitul de doctori nu l-a pus nimeni pe hârtie. Sunt doctori care lucrează peste 70 de ani cu rugăciuni, ca să mai acopere golurile şi asta in specialităţi uşurele. Aici e măgăria de 20 de ani. Avem 1.400.000 de bugetari pentru 22 milioane locuitori. Avem 200.000 care intră în structurile politice şi în poliţie , magistratură care câştigă salarii şi pensii echivalente cu restul de 1.200.000 la grămadă. Aici este de fapt problema”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5