Angajaţii Spitalului Orăşenesc din Năsăud au încasat doar 60% din salariu

Cei aproximativ 240 de angajaţi ai Spitalului Orăşenesc „George Trifon” din Năsăud şi-au primit doar 60% din drepturile salariale cuvenite, pentru luna trecută, fapt care a determinat nemulţumirea cadrelor medicale şi auxiliare. Chiar dacă nu s-a ajuns la un conflict de muncă care ar putea conduce inclusiv spre o grevă spontană, oamenii şi-au arătat nemulţumirea prin liderii de sindicat. „După tăierile de 25%, neacordarea tichetelor încă din luna iulie, subnormarea activităţii, salariaţii au ajuns la culmea răbdării când au văzut că salariile au fost virate doar în proporţie de 60%. Sunt oameni care aveau doar 2-3 milioane lei vechi. Pur şi simplu, nu mai au bani nici să vină la lucru”, ne-a declarat liderul sindical, Maria Drăgoi. Potrivit aceleiaşi surse, situaţia i-a fost prezentată nu doar angajatorului, şi anume conducerii Spitalului Năsăud, ci şi primarului Dumitru Mureşan şi subprefectului Ioan Cătălin Păun, în vederea soluţionării cât mai rapide.

De cealaltă parte, edilul oraşului a ţinut să precizeze că este pentru prima dată când cadrele medicale din Năsăud nu îşi încasează salariile 100%. De altfel, săptămâna trecută, la Instituţia Prefectului a fost convocată o şedinţă pe această temă, la care au participat reprezentanţi ai DSP, CAS, ai Primăriei Năsăud şi ai spitalului din localitate.

Spitalul are bani, dar nu pentru cheltuieli de personal

O posibilă soluţie este operarea unei rectificări de buget în şedinţa de Consiliu Local convocată pentru astăzi, însă sub rezerva unei adrese asiguratorii pe care să o transmită Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud (n.n. – un astfel de document a fost deja remis unităţii medicale). În fapt, administraţia năsăudeană vrea să aibă garanţia că, după rectificarea bugetului sănătăţii la nivel naţional şi judeţean, CAS Bistriţa-Năsăud va semna un act adiţional cu unitatea spitalicească din Năsăud prin care să fie contractate sumele pentru servicii complementare. „În forma actuală, Spitalul Orăşenesc ar mai avea până la sfârşitul anului 126.000 lei, în condiţiile în care, lunar, pentru salarizarea personalului sunt necesari 500.000 lei”, ne-a precizat Dumitru Mureşan. Primarul din Năsăud a ţinut să precizeze că în BVC-ul spitalului există sume (aproximativ 300.000 lei) care ar putea acoperi cheltuielile de personal, însă destinaţia acestora este pentru cheltuieli materiale, iar transferul sumelor s-ar constitui într-o deturnare de fonduri.

În context, primarul Mureşan a menţionat că înţelege şi situaţia angajaţilor de la spital, dar nu poate să omită nici problema asigurării fondurilor pentru plata asistenţilor sociali ai persoanelor cu handicap. „Am ajuns în situaţia să nu pot deconta decât 50% din sumele cuvenite pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Am suplimentat fondurile cu 131.000 lei din veniturile proprii, dar sunt primării care n-au plătit de luni bune aceste drepturi”, ne-a declarat aceeaşi sursă.

CAS BN mizează pe proxima rectificare bugetară

Preşedintele-director Szekely Wilhelm al Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud ne-a declarat că, momentan, plăţile restante către Spitalul Orăşenesc din Năsăud sunt de 312.200 lei, care reprezintă servicii medicale furnizate în luna octombrie. Potrivit acestuia, pentru perioada 1 ianuarie -31 octombrie 2010, cu unitatea medicală din Năsăud a fost parafat un contract de prestare servicii medicale în valoare de 5.819 milioane lei, dintre care au fost decontaţi 5,507 milioane lei. Pentru lunile noiembrie-decembrie speranţele se leagă de proxima rectificare de buget, astfel că, printr-un contract adiţional, sumele ar putea fi completate la nivelul optim.

Totuşi, şeful CAS BN a lăsat să se înţeleagă că aceste probleme de natură salarială sunt cauzate şi de managementul practicat la nivelul instituţiei sanitare. În opinia sa, managerii de spitale ar trebui să aibă în vedere şi anumite reduceri de cheltuieli sau realizarea unor venituri proprii, pentru a-şi asigura funcţionarea şi pentru a evita astfel de situaţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5