Ansamblul „Cununa de pe Someş” devine profesionist. În toamnă, prima reprezentaţie a Teatrului profesionist din Bistriţa

La aniversarea a 20 de ani ai Ansamblului profesionist Dor Românesc, primarul municipiului Bistriţa anunţa că începând din acest an ansamblul etalon al cântecului din judeţ „Cununa de pe Someş” va trece la statutul de profesionist, faptul a fost confirmat zilele acestea şi de directorul Centrului Cultural Municipal, dr. Dorel Cosma, care a spus că noua stagiune din toamnă Ansamblul va debuta pe scena Palatului Culturii cu statutul de profesionist atât instrumentiştii, cât şi soliştii vocali şi dansatorii urmând să aibă statutul de angajaţi. Înfiinţat în anul 1968, de către Casa Municipală de Cultură de atunci, având coregraf pe maestrul Corneliu Botoş şi şef de orchestră ani buni, pe Elvira Botoş, ansamblul ce se apropie de 50 de ani de activitate a devenit un etalon pentru folclorul românesc, purtând steagul tricolor începând cu anul 1969 în Franţa, iar apoi rând pe rând în multe state importante ale lumii, ajungând inclusiv în Cipru, Mexic, Portugalia, Libia etc. Tot în toamnă, după cum a declarat în cadrul unei emisiuni TV, Dorel Cosma, va debuta şi stagiunea teatrală cu prima reprezentaţie a Teatrului profesionist Bistriţa, ştiut fiind faptul că pentru acest demers în primăvara acestui an s-a făcut o preselecţie pentru trupa de actori. Ne aşteaptă o toamnă bogată în activităţi la Palatul Culturii, până atunci însă ne vom bucura la Nunta Zamfirei şi Târgul Mare al Bistriţei.

Comentarii

04/07/16 13:14
vizitator

Nu trebuie uitat nici un moment ca destinele ansamblului folcloric "Cununa de pe Somes", sunt in mare masura legate de numele lui Pompei Stefanescu, cel care in perioada de inceput a ansamblului, conducea destinele culturii bistritene si care a facut cel mai mult pentru afirmarea si promovarea formatiei in tara si in strainatate.
De altfel, prin anii '70, Pompei Stefanescu impreuna cu Sever Ursa au scos o carte intitulata "Bistrita-Nasaud - Vatra folclorica", in paginile careia un loc de exceptie este alocat formatiei "Cununa de pe Somes" alaturi de alte traditii si obiceiuri populare, precum 'Instrutatul boului' sau de 'Festivalul triscasilor'.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5