Antologia măierenilor
Întotdeauna am apreciat la măiereni modul în care ştiu să-şi respecte valorile comunităţii, de la Liviu Rebreanu, cel căruia i-au dedicat muzeul „Cuibul Visurilor”, la numele care au rezonat pornind de la Maieru în diverse domenii, aşezate acum prin busturi spre eternitate pe Aleea Personalităţilor. Am participat, de multe ori, la activităţile organizate de prof. Sever Ursa, exemplu pentru noi toţi, pentru modestia sa, deşi este unul dintre cei mai apreciaţi dascăli ai judeţului. Apoi, citesc întotdeauna cu bucurie revista „Cuibul Visurilor”, care apare lunar, neîntrerupt, la Maieru, fiind singura publicaţie din mediul rural din judeţ, care a trecut de mult de numărul 100. Ca un prim răspuns, dacă cineva m-ar întreba care sunt prietenii tăi din Maieru, aş răspunde, nedespărţindu-i, Icu Crăciun şi Iacob Naroş. Doi oameni care duc mai departe spiritul măierean de acolo de la ei de acasă, prezenţi la toate evenimentele importante din judeţ, ei înşişi autori a mai multor cărţi bine primite de critica de specialitate. Icu Crăciun şi Iacob Naroş sunt printre puţinii pe care te poţi baza în orice moment, vorba lor fiind vorbă.
Lăudabilă este şi mai recenta lor iniţiativă de a aşeza în paginile unei antologii pe toţi cei care au editat, de-a lunguri vremurilor, cărţi şi lucrări de specialitate.
Apărută la Editura Şcoala Ardeleană, coordonată de năsăudeană Vasile George Dâncu, Antologia „Autori măiereni” antologhează în cele peste 500 de pagini nu mai puţin de 59 de nume măierene şi anieşene din diverse domenii, unele dintre ele deja cu rezonanţă în ţară şi străinătate. Dintre cei prezenţi, 19 sunt trecuţi în eternitate, iar 40 vorbesc prin activitatea lor mai departe de frumuseţea sufletului măierenilor, cei aşezaţi la poalele Măgurii. De la Liviu Rebreanu, Emil Boşca Mălin, Virgil Şotropa, Lazăr Ureche, Augustin Partene, Iustin Ilieşiu, Vasile Fabian Bob, la Grigore Avram, Viluţ Cărbune, Ancuţa Crăciun, Cleopatra Lorinţiu, Mircea Mureşianu, Florin Partene, Sandu Al. Raţiu, Sever Ursa, descoperim oameni dedicaţi valorilor, fie că vorbim de lingvistică, gazetărie, sociologie, beletristică, filozofie, matematică, religie, istorie, horticultură, geografie, chimie, fizică, silvicultură, pedagogie, folclor etc. De acum, Maieru, cel cu multe personalităţi, cu mulţi doctori tineri care au urmat cursurile universităţilor din străinătate, are o carte de vizită care va sta întotdeauna ca un reper pentru inteligenţa acestor oameni din satul de munte, antologia autorilor măiereni.
Felicitări celor doi coordonatori care şi-au aşezat, încă o dată, vatra străbună în nemurire.
Adaugă comentariu nou