Antonescu: Viitoarea Constituţie trebuie să depăşească ciclurile şi partizanatele politice

Viitoarea Constituţie a României va fi durabilă dacă procesul de revizuire se va baza pe o largă dezbatere publică, depăşind mediul academic, parlamentar sau pe cel al juriştilor şi al experţilor în dreptul constituţional, este de părere preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

,,Ca preşedinte al Comisiei parlamentare comune care se ocupă cu procesul de revizuire a Constituţiei, am afirmat că acest proces trebuie bazat pe câteva principii. În primul rând, avem nevoie de o revizuire gândită şi înfăptuită nu doar de oamenii politici, de parlamentari, ci în urma unei largi dezbateri publice, cu implicarea cât mai multor zone de interes din societatea românească”, a afirmat Antonescu la conferinţa ,,Teme de interes în revizuirea Constituţiei României”, organizată la Senat de Forumul Constituţional în parteneriat cu experţii Comisiei de la Veneţia.

O bună Constituţie depinde, în opinia liderului liberal, şi de capacitatea factorilor decidenţi de a nu ,,proceda partizan” în procesul de revizuire şi de a căuta un consens dincolo de interesele politice sau de ,,ciclurile politice”.

,,Vom căuta, din punct de vedere politic, cel mai larg consens politic. O Constituţie nouă, în sensul unei Constituţii revizuite sub aspecte importante, reprezintă o acţiune legislativă care are ambiţia de a dura în timp, ceea ce înseamnă că trebuie (...) să depăşească ciclurile şi partizanatele politice" a spus Antonescu.

El a reamintit faptul că structura Constituţiei în vigoare a fost elaborată în anul 1991 şi apoi, în 2003, a fost revizuită, Antonescu apreciind că legea fundamentală a fost ,,din punct de vedere fundamental o bună Constituţie, care a oferit României şansa ca mecanismele democraţiei şi ale parlamentarismului să se aşeze”.

Comentarii

08/05/13 14:14
Vizitator

Crin Puturosul, acest neica-nimeni al politicii romanesti, a nimerit ca orbu in Braila in fruntea comisiei de revizuire a constitutiei. Dupa ce cu cateva saptamani in urma facea urmatoarea afirmatie::"Nu acceptăm să ni se impună premisa Parlament unicameral, pentru că aşa a înţeles electoratul la un moment dat", sfidand ca ultimul derbedeu vointa populara exprimata prin referendum in decembrie 2009, acum afirma ca procesul de revizuire trebuie sa se bazeze pe o larga dezbatere publica.Omul ori e prost ori nu gandeste. Vrea dezbatere publica dar ignora referendumul de care este obligat sa tina cont. Vorba lui Eminescu:"Panglicari în ale ţării, care joacă ca pe funii,
Măşti cu toate de renume din comedia minciunii".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5