Anual, legal s-ar putea tăia peste 600.000 metri cubi de material lemnos din pădurile judeţului

Posibilitatea anuală a pădurilor din Bistriţa-Năsăud, stabilită în baza amenajamentelor silvice în vigoare, este de 613.000 metri cubi de material lemnos, a precizat, în cadrul şedinţei Colegiul Prefectural, ing. Savir Moisil, şeful Inspecţiei Silvice şi de Vănătoare Bistriţa-Năsăud.
Practic, atât s-ar putea tăia în mod legal, însă, de exemplu, în 2011, s-a recoltat doar un volum de 564,6 mii mc, din care 497 mii mc numai din pădurile proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale. Acest lucru este determinat de faptul că în pădurile tinere (sub 60 ani) lucrările de exploatare sunt mai costisitoare, iar cererea de material lemnos de mici dimensiuni este mai scăzută.
În prima jumătate a anului 2012, volumul de material lemnos recoltat este de circa 250.000 metri cubi, în baza contractelor dintre proprietari şi agenţi economici specializaţi.
Suprafaţa fondului forestier al judeţului, la data actuală, este de 192.146 hectare, dintre care 188.513 hectare reprezintă păduri de răşinoase şi foioase, iar circa 3600 hectare sunt alte terenuri. Pădurile acoperă aşadar 36% din suprafaţa întregului judeţ, ceea ce arată că suntem „bogaţi” în „aur verde”, dar bogăţia mai trebuie şi întreţinută pentru generaţiile viitoare.
Fondul forestier al judeţului este administrat de Direcţia Silvică Bistriţa (prin trei ocoale silvice), 15 ocoale silvice private şi OS Lechinţa (care aparţine de ICAS Bucureşti). Există peste 6.800 de hectare de pădure care nu sunt administrate de nimeni, deci nici păzite, locaţia preferată a hoţilor de lemne.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5