Apicultorii bistriţeni şi-au spus ofurile în adunarea generală

Apicultorii bistriţeni, cei care fac parte din ACA din România, filiala Bistriţa-Năsăud, s-au întâlnit, zilele trecute, într-o adunare generală pentru a se sfătui cum să scoată din impas sectorul creşterii albinelor, ce măsuri ar fi necesare pentru ca mierea de albine să ajungă pe masa fiecărui consumator. La lucrările Adunării Generale au participat, printre alţii, preşedintele ACA pe ţară - Eugen Zorici, directorul Combinatului Apicol Bucureşti - dl. Popa, vicepreşedintele Consiliului Judeţean - Luca Iancu, directorul OJCA - Ioan Ungur, de la DSVSA – Ioan Pop şi Mircea Tămăşoi de la DADR. Participanţii, peste 150 de apicultori, cu experienţă sau începători, cu un număr mai mare de familii de albine sau cei care acum doresc să-şi dureze o afacere din creşterea albinelor s-au sfătuit, preţ de câteva ore, asupra problemelor cu care se confruntă, în preajma primăverii. Să menţionăm faptul că în cursul anului trecut numărul membrilor ACA Bistriţa-Năsăud a sporit de la 30 la 172 de apicultori, cu un efectiv de 9.000 familii de albine. În cursul anului 2008, cum ne spuneau d-nii Traian Andron – preşedinte şi Florin Vedean – vicepreşedinte – s-au organizat acţiuni în sprijinul profesionalizării meseriei de apicultor, prin vizitarea unor târguri şi expoziţii de profil, participarea la simpozioane pe teme apicole. Cu sprijinul specialiştilor de la OJCA au fost organizate cursuri de calificare, în 2008 – 35 au primit atestat pentru profesia de apicultor cu recunoaştere europeană, cursurile continuând şi în 2009, existând înscrişi 35 de doritori în ale apiculturii. Au fost ridicate multe probleme ce îi nemulţumesc pe apicultori. Sprijinul din partea statului este insuficient şi din cauza birocraţiei excesive prea puţini reuşesc să-şi întocmească dosarele necesare pentru accesarea fondurilor europene. În acest an, apicultorii primesc subvenţii în valoare de 20 lei pentru fiecare familie de albine, cu condiţia să predea cel puţin 10 kg miere pentru fiecare familie de albine, la un procesator autorizat. De asemenea, în cadrul Măsurii 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă – apicultorii pot beneficia şi de fonduri nerambursabile în valoare de 1.500 euro/an pe o perioadă de 5 ani de zile pentru cei cu vârste de până la 62 de ani. Pentru cei care sunt sub 40 de ani au apărut facilităţi cuprinse în Măsura 121 - Instalarea tinerilor fermieri, sumele nerambursabile sunt cuprinse între 10.000 –25.000 euro. Cu toate acestea, cum spuneam, majoritatea apicultorilor sunt nemulţumiţi de dificultatea pe care o întâmpină în întocmirea documentaţiei necesare accesării fondurilor europene.

Cu prilejul Adunării Generale a fost aleasă noua conducere a apicultorilor bistriţeni, preşedinte – Traian Andron, vicepreşedinte şi director al societăţii comerciale – Florin Vedeanu, secretar – Miron Oprea. De asemenea, au fost nominalizaţi şefii centrelor apicole din judeţ, în următoarea componenţă: Ioan Cămărăşan – Bistriţa, Dan Strugari – Sg. Băi, Valer Petrehuş – Valea Ilvelor, Emil Furman – Năsăud, Grigore Gherghel – Beclean, Ioan Cioancă – Valea Bârgăului, Petru Mărginean – Teaca, Valentin Vancea – Lechinţa–Sânmihai şi Ioan Szabo – Şieu.

Comentarii

03/03/10 14:59
anghelina

ce formalitati trebuiesc indeplinite pt a deveni membru al aca bistrita?

10/11/13 14:44
lorint carmen

asi dori informati si un nr de telefon de unde pot sa ma inscriu la un curs de apicultura in bistrita va multumesc cu respect carmen

27/02/14 21:41
Moldovan Florin

Pentru intrebarile anterioare:
http://acafilbn.ro/cum-devin-membru.html - Cum devin membru?
http://acafilbn.ro/contact.html - Contact si Persoana de contat dr. Vedeanu Florin.Tel 0745394984

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5