Mierea de albine, aliment biblic. S-o consumăm pentru sănătatea noastră

         Prezenţa la Adunarea Generală a Asociaţiei Crescătorilor de Albine – Filiala Bistriţa-Năsăud a actorului şi omului de cultură Dorel Vişan şi a preotului Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene, a transformat întâlnirea apicultorilor într-o plăcută şi instructivă şezătoare cultural-apicolă. Mai bine de două ore, cei prezenţi, crescători de albine cu experienţă sau începători, au aflat noutăţile din domeniu,  problemele cu care se confruntă, perspectivele ce le au pentru dezvoltarea acestui sector.

         Preşedintele Filialei Judeţene, ing. Constantin Rais, un foarte bun cunoscător al apiculturii, a prezentat, aşa cum se cuvine, şi o dare de seamă privind activitatea pe anul 2018, cu direcţiile avute în vedere: pregătirea apicolă şi sprijinirea apicultorilor în accesarea de fonduri europene şi PNA, sprijinirea membrilor ACA privind implementarea noului sistem de identificare a stupilor, în colaborare cu OJZ B-N, pentru obţinerea codului de stupină. Preşedintele Rais s-a mai referit şi la activitatea pastorală din anul trecut, evidenţiind participarea a peste 80 de apicultori în alte judeţe, la culesurile de rapiţă, salcâm, floarea-soarelui, tei, amorfă etc. Anul 2018 a fost pentru apicultorii bistriţeni un an mai bun din punct de vedere al activităţilor, dar mai slab din punct de vedere economic decât 2017. La salcâm s-a obţinut o producţie mai bună, aşa că, spunea un apicultor, anul 2018 poate fi numai, sub aspectul mierii, „Anul salcâmului”. Au lămurit multe dintre problemele cu care se confruntă apicultorii: expert Emilia Chiric de la APIA, ing. Cornel Hetrea de la OJZ şi dr. Florin Abadi – inspector.

         Preşedintele ACA la nivel naţional, ing. Ioan Fetea, a atras atenţia asupra problemelor întâmpinate în vânzarea mierii şi a produselor apicole. „Din păcate, apicultorii nu sunt protejaţi. Intră în ţară, din afara ei, miere la preţuri foarte mici. Din păcate, s-a constatat că au apărut pe piaţă tot felul de sortimente dar care, la o analiză mai atentă, nu este miere autentică. De fapt, mierea este al treilea produs mondial falsificat. Noi avem în ţară şi producem miere curată, de calitate, iar aceasta trebuie valorificată. Să cumpărăm miere dintr-o sursă sigură. Să încercăm să stopăm comercializarea mierii falsificate, neconformă, dar prezentată ca miere naturală şi autohtonă”, a declarat preşedintele ACA. Acesta s-a mai referit la necesitatea protejării rasei autohtone de albine, în condiţiile în care unele ţări şi-au distrus-o şi fac eforturi să revină la rasa respectivă. Important este să încurajăm consumul de miere. La noi în ţară se consumă de 3-4 ori mai puţină miere decât în ţările occidentale, deşi România se află pe locul 4 la producţia de miere în UE şi pe locul 14 în lume. Domnul Fetea s-a referit şi la programul „Mierea în şcoli”, pentru care guvernanţii ar trebui să găsească fondurile necesare, în acest fel ar creşte şi consumul de miere pe cap de locuitor, nemaivorbind de beneficiile pentru sănătate.

         Cei mai tineri apicultori: Nicuşor Vlad, Daniel Koblicska şi Dănuţ Dedean au fost răsplătiţi cu diplome.

         După atâtea date tehnice, preotul şi scriitorul Ioan Pintea ne-a purtat prin lumea miraculoasă a poeziei, în care albina este regină. Am aflat astfel, că mierea este un medicament biblic, în Sfânta Scriptură mierea de albine este pomenită de 54 de ori, iar albina de 30 de ori, mierea făcând parte din darurile pe care şi le făceau oamenii. „Munca ei (a albinei) o folosesc spre sănătate şi regii, şi oamenii de rând. Ea e iubită şi lăudată de toţi, deşi e slabă în putere, dar e minunată cu iscusinţa (Pilde 6-8). Apicultura este o vocaţie, aşa cum avea să spună şi marele cărturar şi apicultor din Rundu Salvei, Vasile Dâncu, cel care şi-a tipărit o carte sponsorizată de albine”. Scriitorul Ioan Pintea a citit un poem dedicat albinelor: „Atât de mică şi de furnică”.

         Albina este foarte importantă pentru om, spunea Dorel Vişan, când nu va mai fi va dispărea viaţa. Albina nu cunoaşte lenea, este păzitorul omului, de aceea şi eu mi-am plantat o vie şi cresc albine, să am vin şi miere. Povestind cu harul şi darul cunoscute, actorul Dorel Vişan a fost răsplătit cu aplauze şi pentru poezia „Toţi sfinţii” de George Coşbuc.

         Felicitări preşedintelui Constantin Rais pentru buna organizare a întâlnirii, discuţiile continuând la Hotelul Diana, poveştile apicultorilor întrecându-le pe cele ale pescarilor şi vânătorilor.

Comentarii

02/03/19 11:25
cititor

Care n-au diabet... eventual .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5