“APPASSIONATA” în turneu la Ohrid, Macedonia

            Ohrid, un orăşel macedonean, pe malul lacului cu acelaşi nume, de nici 40000 de locuitori are valenţele unui centru cultural turistic de invidiat. Este adevărat că este favorizat de relief, de natură şi de istorie, dar este manifest aici şi un spirit profesionist în punerea în valoare a acestor factori în scop turistic, pe de-o parte pentru a asigura venituri din aceste activităţi, pe de alta, pentru promovarea imaginii pe plan extern. Deocamdată preponderent ţările din jur sunt prezente pe aici. Dar  într-o perspectivă apropiată, împreună cu Muntenegru şi Croaţia, Macedonia va constitui o viitoare perlă a turismului european. Se pare că Europa pregăteşte aceasta finanţând modernizarea infrastructurii rutiere prin construcţia de autostrăzi. Paradoxul e că Macedonia şi Muntenegru nu aparţin comunităţii europene, dar lucrează cu moneda europeană şi la cele mai mici dughene comerciale.

            Pe aici, pe la Ohrid am revenit de curând, noi, membrii corului Appassionata al Palatului Culturii Bistriţa, care ne-am bucurat de oportunitatea onorării invitaţiei oficiale la a X-a ediţie a Festivalului de cor şi dans „Valurile Ohridului” între 9-13 august a.c. Am avut pregătite pentru festival două secvenţe repertoriale: una de prelucrări folclorice prezentată la scena în aer liber a festivalului pe faleza oraşului şi o a doua, de piese corale religioase, pentru a fi susţinută la bisericile reprezentative din oraş. (Acest mic orăşel are câte o biserică pentru fiecare zi a anului. Nu toate sunt monumentale, existând şi mici bisericuţe în care nu încap mai mult de 3-4 persoane).

Am încercat şi am reuşit prin acest turneu să ne reprezentăm ţara sub drapelul nostru tricolor într-un festival internaţional care-şi propune promovarea specificităţilor culturale naţionale, printr-o selecţie repertorială corală semnificativă de prelucrări folclorice într-o ţinută de ie românească. O surpriză plăcută pentru noi a constituit-o întâlnirea în festival a unei alte formaţii artistice din judeţul nostru – ansamblul folcloric „Izvorul Someşului” din comuna Şanţ. Ne-am susţinut reciproc evoluţia pe scena festivalului alături de celelalte formaţii participante din Macedonia, Serbia, Croaţia, Polonia, Bulgaria ş.a.

            Diplomele de participare au fost oferite tuturor formaţiilor în încheierea festivalului în cadrul unei festivităţi de închidere entuziaste şi antrenante din seara zilei de 12 august 2018. Apoi, cu o oarecare nostalgie inexplicabilă, ne-am întors spre casă pe acelaşi drum cu localităţi care se numesc ca şi cele de pe la noi. Iată câteva exemple: Peştani, Elşani, Izvor, Colibari, Reciani, Colari, Straja, Gostinari, Radişani. Acestea sunt situate între Ohrid şi Skopje, dar mai sunt atâtea ... şi prin ele câte câţiva aromâni sau vlahi.

            Se cuvin sincere mulţumiri colegilor din corul Appassionata în frunte cu dirijorul Francisc Mureşan pentru mobilizarea la această acţiune culturală şi nu în ultimul rând lui Dorel Cosma directorul Palatului Culturii şi celorlalte persoane care au facilitat un act artistic în plus pentru Bistriţa culturală.

            Mircea Chira,

     Preşedinte Corul Appassionata

 

Comentarii

25/08/18 10:25
Cititor

Vaaaaiiii... oare nu ma iau si pe mine cu ei... , ca ase tare ma ung la suflet cand ii aud ... ie zo... ?!

03/09/18 18:28
Getu Armin

Buna ziua romanilor. la festivalul din Ohrid un ansamblu din Romania, di Medgidia daca ei se considera romania, au cantat cantece romanesti si au dansat romaneste imbracati "tiganeste" fiindca asa au vrut muschii instructorului lor. Mai avem ministerul Culturii, cum promovam valorile romanesti dandu-ne tigani? De aia ne zic astia tigani si confunda numele de rumun, roman cu rromi, acest nume de romi, sau romaioi erau ai locuitorilor din imperiul get( zis roman ) de Rasarit, apoi numit Bizant. Au trecut tatarii pe acolo cu robi tigani si le-a placut numele si acum suferim noi din asta.
Un prieten , martor ocular, calator prin Balcani a rams interzis si nu l-a rabdat inima si i-a apostrofat pe tinerii romani imprabcti de "bulibasa de Medgidia" in tigani si care cantau romaneste. Chiar nu mai avem onoare, unde naiba e mandria nationala si spiritul nostr. Culmea cantau in multimea de macedo-vlahi care intelegeau bine ce se canta dar nu puteau pricepe cum s-au schimbat costumele lor stramosesti cu ale tiganilor pribegi. Rusine Ivascu , ministrul culturii bolsevice fiindca nu este romaneasca.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5