Corurile “Appassionata” şi “Viva la Musica”, mesagere ale melosului folcloric românesc
Asumându-şi, de mai multă vreme, promovarea culturii muzicale româneşti de inspiraţie folclorică şi în acest an, Corul “Appassionata” al Palatului Culturii Bistriţa, împreună cu Corul “Viva la Musica” din Cluj-Napoca, ambele dirijate de profesorul Francisc Mureşan, au participat în perioada 15 – 21 iunie la “MONTENEGRO FEST”, ediţia a XI-a a International Music&Folk – Dance Festival din oraşul Budva, Muntenegru. Misiunea acestui festival organizat de “WORLD FESTIVAL ASSOCIATION” (cu oficii în Viena, Ohrid, Budva-Bar şi Praga) este de a valorifica şi “celebra” muzica, dansul, obiceiurile şi costumele tradiţionale ale diverselor naţiuni.
Micul orăşel turistic Budva, de la ţărmul muntenegrean al Mării Adriatice, ne-a primit şi găzduit timp de 5 zile, într-o vreme superbă de vară mediteraneană, cu turişti din diverse ţări europene şi nu numai, dornici de a se opri seara în faţa scenelor amenajate ad-hoc în aer liber, în care evoluau diverse formaţii artistice. Pe o asemenea scenă, lângă zidurile cetăţii oraşului, am avut ocazia să ne susţinem şi noi programul coral pregătit, în serile de 16 şi 17 iunie, alături de alte formaţii din Slovacia şi Croaţia.
Repertoriul pregătit de noi a cuprins piese corale, prelucrări folclorice reprezentative pentru acest gen, cu priză la public prin melodicitate, ritm şi tehnică interpretativă. Reacţia publicului (după piese corale de virtuozitate ca “Sârba-n căruţă”, de Gheorghe Danga sau “Cântec şi joc din Maramureş” de Dan Mihai Goia) constând în aplauze, ovaţii şi fluierături ne-a confirmat o bună receptare a prestaţiei noastre, emoţia trăită de spectatori interferând cu a noastră. După recitalul nostru au rămas alături de noi, spre a ne felicita, diverse persoane din România sau Republica Moldova, rezidente în alte ţări din Europa. Dintre acestea, o distinsă doamnă, medic neurolog în Germania, împreună cu soţul şi o fetiţă de 9 -10 ani, de loc din Suceava, s-au despărţit cu greu de noi mulţumindu-ne pentru trăirea românească pe care le-am oferit-o.
O altă surpriză plăcută a fost prezentatoarea spectacolului, Milica Rajkovic, care vorbea puţin româneşte, ea lucrând în cadrul Ambasadei României din Podgorica. Şi ea s-a ataşat de noi declarându-ne că este o admiratoare a istoriei şi culturii româneşti. A reuşit să ne explice cinci punţi de legătură dintre Muntenegru şi România, prima fiind călugărul Macarie. Acest al doilea tipograf din Europa, primul fiind Gutenberg, după ce a tipărit cărţi în limba slavonă în Cetinje – Muntenegru, a înfiinţat în Ţara Românească la Mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte, din porunca domnitorului Radu cel Mare, prima tipografie din ţara noastră.
... Ar fi multe de spus, dar ne oprim, completând aceste sumare cuvinte cu câteva fotografii mai mult decât sugestive.
Şi, în încheiere, un “mulţam” auzit de noi acolo, de la unii localnici vânzători sau ospătari, care, aflând că suntem români, ne mulţumeau în acest fel, probabil învăţat de ei de la aromâni. Aşadar, “Mulţam”, domnule Ioan Turc, Primar al Municipiului Bistriţa şi domnule Gavril Ţărmure, Director al Palatului Culturii, în care corul Appassionata activează de peste 42 de ani, pentru suplimentarea efortului financiar depus de fiecare corist în acest turneu, în scopul generic, nobil al promovării culturii noastre naţionale.
Luca Mircea Chira, preşedinte Corul Appassionata
Citiţi şi:
- Corul „Appassionata”- mesager al culturii muzicale românești în Grecia
- Și... a fost „Appassionata 40+2”
- COLINDE ȘI CÂNTECE DE CRĂCIUN ÎN INTERPRETAREA CORURILOR REUNITE APPASSIONATA ȘI VIVA LA MUSICA LA PALATUL CULTURII!
- Note de turneu – Corul „APPASSIONATA” la „XXI International Music&Dance Festival – Durres Fest"
- Coralele, reunite sub patronajul spiritual al lui ”Bartolomeu Anania”. Rugăciune ecumenică şi concert la Biserica Evanghelică
Adaugă comentariu nou