Corul „Appassionata”- mesager al culturii muzicale românești în Grecia

Recent, Corul „Appassionata” al Palatului Culturii Bistrița s-a întors dintr-un turneu artistic efectuat, de această dată, în Grecia la Paralia-Katerini, unde a participat la Festivalul Internațional de Muzică și Dans, ediția a 21-a.

Participarea noastră în festival a dat curs invitației WOFA - „World Festival Association”, asociație care organizează întâlniri și manifestări culturale pe toate meridianele lumii de la New Delhi, în Dubai sau Paris, sau Viena, sau Praga, sau Rimini în Italia, sau în alte zeci de locații din tot atâtea țări ale lumii. Misiunea asociației este celebrarea prin evenimente speciale a muzicii și dansului, a tradițiilor și costumelor naționale din diferite culturi în scopul cunoașterii, al comunicării și cooperării internaționale în aceste domenii culturale. Corul „Appassionata”, în calitate de membru al clubului prietenilor WOFA, are în palmares mai multe participări la asemeanea festivaluri, onorând invitațiile primite din partea asociației în locații din proximitatea țării noastre: în Budva – Muntenegru (2022), Durres – Albania (2021), Varna – Bulgaria (2019), Ohrid – Macedonia (2018), ș.a.

            La festivalul din Paralia-Katerini au participat formații de cântece și dansuri de inspirație folclorică din România, Bulgaria, Ucraina și Polonia. „Appassionata” împreună cu corul „Viva la Musica” din Cluj-Napoca și de această dată sub bagheta magică a inimosului dirijor Francisc Mureșan, a pregătit și prezentat două recitaluri: primul în Olympic Beach Katerini în seara zilei de 26 iunie și al doilea pe esplanada din fața bisericii din Paralia în seara zilei de 27 iunie. Programul pregătit și prezentat a cuprins următorul repertoriu de piese corale românești, prelucrări de folclor: Gheorghe Danga – „Sârba-n căruța”, Simeon Nicolescu – „Iac’așa”, Gheorghe Danga – „Sârba pe loc”, Ion Vidu – „Ana Logojana”, Alexandru Pașcanu – „Chindia”, Adrian Pop – „Vine hulpe’ ”, Dan Mihai Goia – „Cântec și joc din Maramureș”.

Prestația noastră în festival, mai ales în seara a doua, a fost una de excepție. Atunci, printr-o intervenție la amplasarea tehnicii de amplificare în scenă făcută intempestiv de dirijorul nostru, spre surprinderea stafului tehnic al festivalului, audiția a fost net imbunătățită realizându-se o mai bună receptare a tehnicii interpretative și calității artistice ca rezultat al unei comunicări perfecte între dirijor, cor și public. Publicul ne-a stimulat foarte mult, mai ales că era constituit preponderent din români din țară sau din afara țării. Ne-au impresionat la sfârșit felicitările venite din partea unui tânăr din județul Cluj care, plin de emoție, ne-a mulțumit pentru momentele de trăire și simțire prilejuite de recitalul nostru, acolo, departe de țară.

            Dar despre atmosfera din festival pot spune mai multe imaginile din fotografiile atașate.

Ca de fiecare dată, noi, participanții la festival, ne-am suportat cheltuielile de sejur atât în străinătate cât și la Port Cetate lângă Calafat unde, la dus și la întors, am poposit pentru a înnopta în ambientul cunoscut al amfitrionului Mircea Dinescu. Aici, la întoarcere, relaxați și mulțumiți că și de această dată am adăugat o picătură de frumos românesc în imensitatea frumosului universal, am petrecut românește în compania unui taraf autohton.

Eforturile noastre ale coriștilor au fost completate de suportarea cheltuielilor de transport primită din partea Consiliului Local Bistrița, a domnului primar Ioan Turc, prin Palatul Culturii condus de directorul Gavril Țărmure. Tuturor le adresăm sincere mulțumiri alături de asigurările că noi, Corul „Appassionata”, ne-am făcut datoria de onoare din a reprezenta Bistrița și România într-un cadru intercultural internațional.

Mircea Chira,

Președinte Corul „Appassionata”

 

Comentarii

03/07/23 15:19
Radu Benoniea

Sunt din Iasi si am fost prezenta la cele 2 recitaluri ale corului din Bistrita. Atmosfera a fost una placuta, au fost prezenti ( cred) toti romanii care se aflau in concediu la Olympic si Paralya in acea perioada. Multi din cei prezenti( din toate colturile Romaniei) au fredonat( ca si mine,de altfel)piese care au fost prezentate in concert. Au fost aplaudati si sustinuti de toti romanii prezenti, am simtit mandria de a fi roman prin faptul ca solicitau poze cu membrii corului si cu stragul tarii. A mai fost prezent un ansamblu de dansuri folclorice din tara noastra, ansamblul Voinicelul din Deta. Ma bucur ca am avut prilejul sa ii vad si sa ii ascult.
Ii felicit pe toti!!!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5