Aproape 1400 elevi şi preşcolari bistriţeni, în unităţi de învăţământ particulare acreditate. Sunt şi excepţii

Pentru aproape 1400 de preşcolari şi elevi, părinţii au ales să-şi facă studiile într-o unitate de învăţământ particular din judeţul Bistriţa-Năsăud, renunţând la învăţământul gratuit, oferit de şcolile publice.
Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Monica Buboly, în judeţ funcţionează 10 de unităţi şcolare particulare, cu 1379 de copii înscrişi în 59 grupe şi clase. Oferta educaţională a unităţilor cuprinde toate ciclurile de învăţământ – preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal.
La nivel preşcolar, sunt înscrişi 215 copii la Grădiniţa Social cu Program Normal „Benita” (66 copii), Grădiniţa Smile (71 copii), Grădiniţa „Prichindeii” (60) şi Grădiniţa Happy Kinder Beclean (18 copii). Pentru clasele primare, există două unităţi de învăţământ particulare, şi anume Liceul Creştin LOGOS, unde sunt cuprinşi 91 elevi, şi Şcoala Sfera, care are doar o clasă pregătitoare cu 10 elevi. Pentru nivel gimnazial, opţiunea învăţământului privat este tot Liceul Creştin LOGOS, aici fiind înscrişi 52 elevi, în timp ce la nivel liceal sunt 31 elevi la Liceul Creştin LOGOS şi 313 la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Feldru. Aproape jumătate dintre elevii care urmează şcoli particulare sunt cei de la nivelul postliceal. Şcoala Postliceală „Henri Coandă” din Bistriţa, Feldru şi Beclean are peste 450 de cursanţi, în timp ce la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” sunt 149 de elevi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ, Monica Buboly, dintre unităţile de învăţământ particulare este acreditată Grădiniţa Benita, fapt pentru care beneficiază şi de finanţare de la bugetul de stat, dar şi toate şcolile postliceale, celelalte unităţi fiind autorizate.
„Conform legii, la înfiinţare se autorizează de către ARACIP pe durata ciclului de şcolarizare, după care pot să ceară acreditare şi avantajul acreditării este că primesc finanţare ca şi unităţile de stat. (...)Din punctul nostru de vedere, de asta e bine să se ştie şi să se popularizeze, orice unitate de învăţământ particular trebuie să se autorizeze de către ARACIP şi să informeze Inspectoratul. Atâta timp cât nu au venit şi nu există în lista centralizată de reţea şcolară, reţea şcolară care este confirmată şi prin hotărâre de CL, înseamnă că nu este în forma autorizată. Îi sfătuim pe toţi părinţii să se uite cu atenţie exact care este reţeaua şi unde sunt condiţiile validate de sistemul naţional de învăţământ”, a precizat inspectorul şcolar general Camelia Tabără, răspunzând unei întrebări despre o unitate care funcţionează în zona Unirea/Slătiniţa.
Şeful IŞJ BN a menţionat că nu poate spune cine poate sancţiona o entitate neautorizată, dar la care există înscrişi copii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5