Arta digitala este …arta?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare ar trebui sa definim mai intai arta. Arta – pictura in ulei, acuarela, sculptura - este o manifestare artistica a unei persoane (artist) care, prin anumite mijloace de exprimare, produce valori estetice – picturi, sculpturi.La fel ca in orice arta, arta digitala este o manifestare a unui artist (digital). Fara indoiala, rezultatul final are o valoare estetica in fata careia fiecare dintre noi ne manifestam uimirea. Desi multe persoane cred ca arta digitala nu este reala, deoarece in acest caz tableta sau calculatorul creaza si nu artistul propriu - zis, acest punct de vedere nu este deloc argumentat. Si in arta digitala, ca si in pictura, admiram de fiecare data talentul si munca unei persoane. Daca responsabile de pictura digitala ar fi mijloacele tehnologice moderne, atunci toti cei care am detine un laptop/tableta ne-am putea numi artisti. Iar toti cei care detin acasa un set de pensule si acuarele s-ar putea numi pictori. Realitatea este, insa, cu totul alta.

Adevarul este ca pentru a realiza o piesa de arta digitala – un portret, de exemplu, este nevoie de multa munca. Sa pictezi cu ajutorul calculatorului este la fel de complicat, mai ales atunci cand nu ai studii in domeniu, experienta si talent. Acelasi lucru se intampla si cand vrei sa pictezi cu pensula. Artistii digitali, fie ei pictori, ilustratori, designeri, graficieni sau modelatori 3D reusesc sa creeze imagini spectaculoase doar in urma unor ore de munca asidua. Si ei, ca si pictorii care folosesc metode traditionale, au in spate ani intregi de practica, cunostinte vaste despre iluminat, compozitie si teoria culorilor. Au nevoie de har, maini indemanatice si ochi ageri. Au nevoie de multa imaginatie si de multa creativitate. Mai presus de toate, au nevoie de talent. “Orice portret reusit implica talentul artistului, simtul artistic si pricepera acestuia in manuirea "pensulei" pe calculator “ - citat din www.PicturaMea.ro .

Arta digitala este …arta? Cu siguranta, da. Pentru ca, la fel ca in pictura traditionala, in arta digitala valoarea estetica este data de un artist care manuieste cu pricepere pensulele, combina culorile, gaseste cele mai potrivite forme si le transforma prin efecte vizuale in imagini impresionante. Nu exista vreo indoiala ca pictura digitala reprezinta un proces artistic. Locul in care artistul digital creeaza – in fata calculatorului – este doar un mod de a tine pasul cu inovatiile tehnologice. Atelierul artistilor digitali nu seamana deloc cu cel al pictorilor traditionali. Insa, daca privim cu atentie picturile digitale, multe dintre ele ne vor impresiona mult mai mult decat o pictura clasica. Tocmai din acest motiv, picturile digitale si-au castigat astazi un loc important in expozitiile de arta din intreaga lume. Daca inca ai indoieli cu privire la valoarea estetica a artei digitale si la capacitatea ei de a exprima stari si emotii, ar trebui sa raspunzi sincer la urmatoarea intrebare: ti-ar placea sa ai in living un tablou realizat prin mijloace digitale?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5