ASCULTÂND PASTORALA „LA NAȘTEREA DOMNULUI” 2018

Prof. Rus Augustin.

Î.P. Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a adresat, cu multă încredere și evlavie, un îndemn credincioșilor ortodocși din teritoriul asupra căruia își exercită autoritatea spirituală, spre a fi de „învățătură vremei de față, și de povățuire vremei viitoare”.
Tema reflecției, propusă pentru credincioși de Î.P.Andrei, se structurează în jurul a două aspecte majore – unul material și altul spiritual, la amândouă aspectele aducându-se solide argumente istorice, filologice, de percepție și gândire, de comportament a mai multor generații.
Pentru a putea intra într-un domeniu de normalitate, este necesar ca oamenii să înțeleagă cum pot trăi în armonie cu „toți pomii din rai din care pot să mănânce, cu excepția pomului cunoștinței binelui și răului, deoarece, când vor mânca din el, vor muri negreșit”.
Viața omului pe pământ, trebuie să fie guvernată de dorința de pace, de bunăvoire, de ajutorare a semenilor ajunși la nevoie, de respect pentru învățăturile biblice, pe care trebuie să le studiem, cercetăm și prețuim.
Sărbătorind în acest an Centenarul Marii Uniri, avem datoria să ne amintim de spiritele luminate , care și-au dedicat toată energia și puterea lor, realizării unui ideal al tuturor românilor – UNITATEA NAȚIONALĂ -. Prin ctitorirea unor biserici, mănăstiri, și mai ales a „Catedralei Naționale”, românii au adus mulțumire spirituală lui Dumnezeu, care a dat gând bun și putere de jertfă pentru ca unitatea națională să se realizeze. În toate lăcașele de cult ortodoxe găsim pacea, armonia și binecuvântarea lui Dumnezeu, dacă ne facem un obicei de a fi prezenți în ele în duminici sau sărbători, atunci când se săvârșește Sfânta Liturghie. Aici, putem să auzim de multe ori îndemnul „între oameni bunăvoire, fericiți cei ce locuiesc în casa ta, pace vouă”.
La sfârșitul Liturghiei, oficiată la Biserica Ortodoxă din satul Budești, două grupuri de colindători, îndrumate de preotul paroh Șumandea Claudiu Teodor și soția sa Andreea, au prezentat colinde specifice zonei noastre ,care ne-au amintit de evenimentul epocal din istoria creștinătății – nașterea, în condiții modeste, a Pruncului Iisus, acum mai bine de 2000 de ani, și urmarea acestui eveniment pentru omenire, eveniment de care își vor aminti, în mod sigur, și generațiile viitoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5