ASF constituie un grup de lucru extins pentru actualizarea legislației RCA
A.S.F. prin sectorul asigurări – reasigurări își propune constituirea unui grup de lucru extins care să analizeze efectele noii legislații cu privire la asigurarea de răspundere civilă auto și să identifice soluții de îmbunătățire a acesteia, având în vedere împlinirea unui an de la aplicarea noilor prevederi, care au contribuit la stabilizarea pieței RCA.
Analiza se circumscrie obiectivului ASF de protejare a drepturilor asiguraților și de asigurare a stabilității pieței în contextul în care indicatorul rata daunei combinată s-a situat în primul trimestru 2018 la nivelul de 109,38%. Totodată, se vor analiza și alți factori care exercită o influență semnificativă asupra activității de asigurare, cu accent asupra procesului de lichidare a daunelor.
De asemenea, A.S.F. va lua în considerare aspectele precizate în informarea oficială din data de 23.07.2018 a Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană referitoare la deschiderea procedurii de infringement privind modalitatea de transpunerea în legislația națională a anumitor dispoziții conținute în Directiva Solvabilitate II şi în Directiva privind asigurarea auto, cu scopul de a asigura convergență legislației naționale cu directivele europene în materie.
Consiliul A.S.F. a aprobat în data de 25.07.2018 înființarea Grupului de lucru RCA în vederea analizării aspectelor menționate, a identificării măsurilor ce se impun în urma analizei și a formulării de propuneri în vederea modificării legislației RCA. Grupul va include reprezentanți A.S.F., ai asociațiilor de protecție a consumatorilor, ai pieței de asigurări și de intermediere în asigurări, ai asociațiilor de transportatori, reprezentanți ai unităților reparatoare, ai RAR, Consiliul Concurenței, reprezentanți ai producătorilor auto și a sistemelor specializate în domeniu.
În acest sens dl. Leonardo Badea, președintele ASF, declară: După un an de aplicare a noii legislații RCA, în care schimbările radicale aduse de aceasta au asigurat o mai bună susținere a intereselor cetățenilor și a mediului economic românesc, este momentul unei analize. În plus, prin solicitarea Uniunii Europene, trebuie să ne asigurăm de convergența legislației românești cu cea europeană, aspect de asemenea prioritar pentru noi. În același timp nu vom face rabat de a apăra drepturile și interesele cetățenilor români, eventualele modificări aduse urmând a fi susținute de abordările prevăzute de cadrul european din perspectiva reglementării, supravegherii, controlului, a aplicării unor noi reguli de conduită corecte pentru piața românească.
Dl. Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte ASF, responsabil cu sectorul Asigurări-Reasigurări, declară: Piața asigurărilor, în ultimul an, s-a stabilizat şi a devenit mai predictibilă îndreptându-se spre atingerea dezideratului de piaţă matură. Aceste aspecte au funcţionat în avantajul asiguraţilor prin stabilizarea tarifelor şi cresterea calităţii serviciilor. Dialogul cu asociațiile de consumatori sau alte asociații care urmăresc interesele asiguraţilor, dincolo de interesele lor comerciale ramâne un factor esențial pentru buna funcționare a întregului sistem. Analiza pe care o propunem ar trebui să identifice zonele unde putem aduce îmbunătățiri, având în vedere că societatea, economia şi implicit asigurările se află într-o continuă evoluţie, la care trebuie să ne adaptăm prin identificarea celor mai bune soluţii.
Citiţi şi:
- Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte ASF: Vom efectua o analiză comparativă a legislaţiei RCA din alte ţări europene unde există clienţi cu risc ridicat
- A.S.F., piețele financiare non-bancare și pandemia. Piața asigurărilor, imună în fața COVID-19
- Cristian Roşu (ASF): Piaţa asigurărilor este stabilă şi sigură
- Studiu ASF: Piaţa vânzărilor online de RCA a ajuns la 64 milioane lei în 2017. Cine este lider în vânzări
- Schimbările preconizate la nivelul conducerii ASF pun la grea încercare protecţia legii RCA, în vigoare
Comentarii
Ce-ar fi ma, sa va dam voua tot salariul pe care-l castigam, ca deja depasiti orice limita a bunului simt si a suportabilitatii publice cu aceste RCA-uri , in care includeti fortzat tot felul de taxe pentru victimele strazii, taxe pentru cartea verde ( desi nu intentionam sa circulam cu masina prin UE ) , taxe de administrare si rentabilizare a societatilor de asigurari, taxe de acoperirea bonusmallurilor, taxe de mai stiu io ce mama dr.acului ... ( sa va ia am vrut sa zic.,.. da n-am zis... ) si din total, nici 25 % nu reprezinta despagubirile pentru pagubele create masinilor .
Prin politica pe care o duceti, fortzati pe toata lumea sa participe la plata daunelor produse de toti narozii, vitezomanii, betzivanii si indisciplinatii in traficul auto , in mod egal al celor "cumintzi " si disciplinati cu al acestor indisciplinati rutieri .
Dupa mine as face acest RCA, exlcusiv VOLUNTAR , benevol ... ptr ca oricum Dvs nu platiti pagubele integral si cand cineva solicita despagubiri, incepeti cu tot soiul de tertipuri tam.pite sa diminuati la maxim aceste despagubiri, ba ca masina-i veche, ba ca este ruginita peste masura, ba ca una, ba ca alta... da nu-l pune nimeni pe nataraul care face accident sa-i distruga masina celui nevinovat ... si oricum parte din aceste pagube, neacoperite de RCA, trebuie recuperata pe cale judecatoreasca de la cei vinovati , dupa ani de zile de procese interminabile si foarte costisitoare, pe baza carora mizati Dvs cei de la asigurari ...
De ce nu faceti asigurari pe sume DECLARATIVE , functie de ceea ce doreste "omul " si pagubele sa fie acoperite proportional cu ceea ce el " contribuie declarativ " ... diferenta sa-i fie platita de cel vinovat de accident ? Asa ar fi cel mai cinstit si corect sa procedati ... si TERMINATI ODATA CU TOT FELUL DE SMECHERII SI TERTIPURI CU " TOT SOIUL DE TAXE SI CONTRIBUTII " LA CARE SUNTETI VOI OBLIGATI SA VI LE PLATITI "... ca nu-i treaba noastra al celor care efectiv deja am ajuns la capatul rabdarii si tolerantei cu politica voastra proasta in acest domeniu !
Exact. Astia-i tot dau inainte ca nataraii si tot afirma cerintele dictate de UE , unde aia castiga cate o sapca de euroi pe luna si unde au un nivel de 4-5 ori de trai mai ridicat decat la noi .
Si are dreptate antecomentatorul cand a zis ca nu toata lumea circula prin (M)UE si de ce sa platim noi aceasta carte vrede care nu ne este de nici un folos in Romania si de ce n-am putea plati ca pe vremea lui Ceausescu, pentru intern asigurari calculate dupa nivelul nostru de salarizare si carte verde sa-si faca cine doreste sa treaca frontiera de stat si atat ?
Vai ca nu se naste aici la noi un Erdogan al Turciei, sa va azvarle pe toti peste granita, pe astia care efectiv nea-ti vandut tzara si vreti ca totul sa se faca dupa ce dicteaza imbuibatii de peste granitza, cu singurul lor scop, sa ne defiintzati ca stat national !
Nu credeti ca ne-am cam saturat de politicile voastre economice ( pardon de expoatare la sange si de batjocura nationala ) ???!!!
Adaugă comentariu nou