A.S.F nu stabilește tarifele de referință RCA, doar le publică
· Estimarea tarifelor de referință se realizează pe baza datelor statistice privind piața asigurărilor RCA, în speță date istorice (pe ultimii 5 ani) referitoare la polițele de asigurare și la daunele aferente. Prin urmare, cele mai recente tarife de referință nu sunt reprezentative pentru evenimentele perioadei de pandemie COVID-19 (trafic redus, accidente mai puține).
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) face următoarele precizări:
A.S.F. publică tarifele de referință pentru polițele auto obligatorii RCA, în conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie.
Tarifele de referință sunt calculate semestrial, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă în funcție de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice, precum și de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri). A.S.F. are doar obligația legală de a publica tarifele de referință.
Publicarea tarifelor de referință reprezintă un demers ce conduce la creșterea transparenței, la informarea și la transmiterea către consumatori și către companiile din piață a unor informații corecte și complete cu privire la polițele RCA. Tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate asigurările obligatorii de răspundere civilă auto în piață.
Estimarea tarifelor de referință, care utilizează formula de calcul definită la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017, se realizează pe baza datelor statistice referitoare la piața asigurărilor RCA, în speță date istorice referitoare la polițele de asigurare și daunele aferente, de la toate societățile de asigurare autorizate și reglementate de A.S.F. și de la o sucursală care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire, care practicau asigurări RCA la data de referință.
Perioada de referință pentru datele istorice utilizate în determinarea primei de risc de referință, a factorilor de încărcare și a tarifului de referință (sau prima brută de referință) este reprezentată de ultimii 5 ani de evenimente anteriori datei de referință.
Tarifele de referință sunt calculate pentru clasa de Bonus/Malus B0.
Citiţi şi:
- ASF: Tarife maximale pentru RCA
- Badea (ASF): Din datele pe care le avem, nu există premise pentru o scumpire a poliţelor RCA
- Cristian Roșu (ASF): Nu există o presiune pe tarifele de primă RCA
- ASF: Asiguratul cu risc ridicat, protejat de Legea RCA
- Au fost publicate tarifele de referință pentru polițele RCA. Cristian Roșu (ASF): Piața RCA se află în echilibru!
Comentarii
Bine ar fi sa iesim din aceasta (M.are)UE... si sa ne vedem de treaba noastra cum au facut si tzarile din UK , ptr ca ei nu degeaba au facut asta. Si asigurarile in piatza asta UE sunt o adevarata " ma.fie " ca si in oricare alt domeniu si ne impun preturi de (M.are)UE... desi salariile si pensiile noatre sunt chiar de " m.ue " !
Asa, vrem - nu vrem, ne place sau ba, n-avem decat sa ne facem " carte verde RCA " si iesim din tzara si ba si trebuie sa le suportam "
alora " preturile prestabilite , ca majoritatea covarsitoare sunt societati de asigurare-reasigurare cu capital strain, din aceasta >M.are<UE ... ca societatile romanesti au " padu.chi latzi " probabil ca...
Asa patzim noi toti ni.mu.rugii si sarantocii ce suntem ... , care vrem noi sa intram impreuna si deodata cu bogotanii in " restaurantele luxoase " ... si unde suntem fortzatzi sa ne cheltuim banii la pretz de aceasta ... (M.are)UE !M.UE ne-a trebuit... no amu... de asta avem ! Putem circula liberi in acest spatiu ca si cainii vagabonzi, putem dormi prin toate parcurile, garile, aerogarile si pe sub toate conductele, podurile si boschetii... ptr ca suntem si facem parte si noi din M.UE ... unde ne pleaca " inteligentza " si fortza de munca si unde castigurile realizate, prin politica de asigurari si lantzuri comerciale, se duc inapoi ... TOT LA EI .
Adaugă comentariu nou