„Asociaţia Nevăzătorilor este singura, din România, care asigură aparatura TIFLOTEHNICĂ, are rolul de a proteja drepturile nevăz

- Afirmă şi confirmă dl. Iacob Pop, preşedintele Filialei Judeţene ANR Bistriţa-Năsăud

Activitatea din cadrul Filialei Judeţene BN aparţinând Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR) este una dinamică, atractivă, pusă în slujba nevăzătorilor, antrenează un mare număr de persoane cu dizabilităţi, reprezintă un punct de reper, îi reprezintă şi îi apără pe membrii acesteia etc.

În acest sens, preşedintele Filialei Judeţene ANR BN, dl. Iacob Pop, a avut amabilitatea să ne acorde un scurt interviu, fiind omul care se identifică cu problemele acestei categorii sociale şi care luptă din răsputeri să le rezolve.

Rep.: Stimate d-le Iacob Pop, ştim că ANR are un rol foarte mare în România, iar Filiala Judeţeană ANR BN este cea care apără drepturile, conform actelor normative în vigoare, se implică benefic în viaţa nevăzătorilor şi membrii acesteia beneficiază de avantaje şi ajutoare concrete. Pentru cititorii ziarului „Răsunetul”, vă rog frumos, să expuneţi care sunt avantajele oferite celor care sunt membri ai filialei, care este rolul şi atribuţiile asociaţiei la nivel de judeţ şi ţară?

Iacob Pop: Asociaţia Nevăzătorilor din România, prin Filiala Judeţeană BN, are un puternic rol de a proteja drepturile nevăzătorilor prevăzute în Statutul ANR, cât şi cele reieşite din Legea 448/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi drepturile prevăzute în actele normative şi legislative privind protecţia persoanelor cu dizabilităţi.

Asociaţia Nevăzătorilor organizează activităţi de integrare în societate, socializare, recalificarea persoanelor nevăzătoare şi plasarea lor în activităţi specifice prin angajare pe durată nedeterminată.

Asociaţia Nevăzătorilor este singura din România care asigură aparatura TIFLOTEHNICĂ pentru nevăzători, constând în CEASURI, TENSIOMETRE, TERMOMETRE, RULETE, CÂNTARE DE BUCĂTĂRIE ŞI DE BAIE, CALCULATOARE PENTRU SOCOTIT, APARATE COLORINO (care recunosc culorile) etc. şi care dispun de o voce înregistrată în limba română şi se aud parametri măsuraţi.

Asociaţia Nevăzătorilor oferă bastoane pentru nevăzători, dispoziţie de recunoaştere a bancnotelor, reviste tipărite în alfabetul braille, scrise alb-negru cu litere majuscule, cât şi revista „Impact” pe suport CD.

De asemenea, revista „Litera noastră”, în alfabet braille şi alb-negru, care cuprinde activităţile desfăşurate de nevăzători din domeniul cultură, muzică, sport, informaţii etc.

Asociaţia Nevăzătorilor are o bibliotecă foarte bogată pe CD-uri, care cuprinde peste 1000 de titluri de carte, cât şi o bibliotecă în alfabetul braille, iar nevăzătorii se pot prezenta la sediul filialei, personalul de specialitate copiindu-le pe CD cărţile dorite.

ANR deţine singura tipografie în alfabetul braille pentru copii şi adulţi, tipăreşte manuale pentru copiii cuprinşi în sistemul de învăţământ în braille.

Precizăm faptul că la sediul Filialei ANR BN copiii, tinerii şi adulţii pot învăţa tainele scrisului şi cititului în alfabetul braille, prezentându-se la sediul nostru, situat în Piaţa Centrală, nr. 22 (Sugălete) din Bistriţa sau sunând la telefonul 0263.213670.

De asemenea, la sediul filialei, se pot învăţa cursuri de iniţiere pe calculator prevăzut cu voce sintetică, în limba română, nevăzătorii lucrând fără mouse şi monitor, combinând tastele, calculatorul le răspunde.

Asociaţia Nevăzătorilor este singura care organizează concursuri de cultură generală, pe teme religioase, muzicale, sportive – şah, orientare în spaţiu cu bastonul, concurs „Imaginea ta contează” din „Codul manierelor elegante pentru doamne şi domnişoare”, care sunt premiate, inclusiv cu bani. Nevăzătorii au obţinut locuri fruntaşe pe ţară şi la fazele zonale pentru care îi felicităm.

Rep: O multitudine de activităţi, felicitări, Sărbători fericite şi vă mulţumim.

I.P.: Şi eu vă mulţumesc şi le doresc „Sfintele Paşti cu fericire tuturor nevăzătorilor şi celor din redacţie.

Comentarii

22/02/12 17:05
Vizitator

as dori daca se poate sa aflu pretul unui ceas vorbitor in limba romana.Multumesc!

19/12/11 23:22
viorel

as dori sa ma interesez de pretul unui ceas de masa cu optiune lb romana si de unde l-as putea cumpara, sunt din jud. b-n,multumesc

13/12/11 19:14
cristi

am pe mama nevazatoare in urma unui accident cerebral si va rog sa-mi trimiteti si mie prin e-mail pretul la un ceas si un tensiometru vorbitor in limba romana si as vrea sa-mi ziceti si pretul va rog si daca, comanda se primeste prin posta sau prin curier

24/09/12 14:31
CORNELIA GHIBAN

As dori sa stiu unde se pot comanda carti si manuale scolare scrise in braille,preturi si conditii de comandare.

14/12/14 21:08
Bogdan Bobolea

Buna seara.

Va rog sa mi spuneti unde pot comanda carti si manuale scolare scrise in braille.

Multumesc.

14/12/14 21:10
Bogdan Bobolea

Buna seara.

Va rog sa-mi spuneti de unde pot cumpara carti si manuale scolare scrise in braille.

Multumesc

14/12/14 21:10
Bogdan Bobolea

Buna seara.

Va rog sa-mi spuneti de unde pot cumpara carti si manuale scolare scrise in braille.

Multumesc

10/01/18 10:52
dumitescu marius

doresc un ceas de mana vorbitor in limba romana

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5