ASTRA, Societatea Scriitorilor BN şi Uniunea Scriitorilor-Filiala Cluj propun ca Școala Gimnazială Josenii Bârgăului să primească numele scriitorului AUREL RĂU

CERCUL ASTRA BÂRGĂU

COMUNA JOSENII BÂRGĂULUI

din

DESPĂRȚĂMÂNTUL ASTRA NĂSĂUD

 PROPUNERE

Cercul „ASTRA”-BÂRGĂU, din cadrul Despărțământului „ASTRA”-NĂSĂUD, s-a întrunit în ședința din data de 12 Noiembrie 2022 și a dezbătut, analizat și hotărât în unanimitate, pentru a se înainta propunerea către organele abilitate, ca Școala Gimnazială Josenii Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud să primească denumirea onorifică de „Școala Gimnazială „AUREL RĂU”-Josenii Bârgăului.

Cel mai important poet  în viață al Transilvaniei, Aurel Rău, s-a născut la 9 Noiembrie 1930, în Josenii Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, din părinți agricultori și a urmat liceul la Năsăud, Bistrița și Cluj.

A terminat Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca în anul 1953.

A lucrat ca redactor la revista „Almanahul Literar” (unde a colaborat din primul an de studenţie), iar din anul 1959 devine redactor-şef (revista se va numi „Steaua” din 1954).

Valorosul, Aurel Rău, a realizat în cei 69 de ani de viață literară, o foarte largă și bogată paletă de poezie, proză, literatură de călătorie, critică literară și eseistică, traduceri din poeți străini.

Toată viața scriitoricească a poetului Aurel Rău este relatată în voluminoasa  lucrare „Aurel Rău”-Bibliografie-autor Laura Goia, ce a fost lansată în ziua de 11 Noiembrie 2022, la casa „Andrei Mureșanu” din Bistrița și în filmul documentar „Piatra scrisă”, realizat în 8 părți, ce a fost produs de către Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, intervievat fiind de către scriitorul Mircea Măluț (Marcel Seserman), cu filmări realizate de către Florin Săsărman.

Ținând cont de cele relatate mai sus și luând în considerare valoroasa operă literară lăsată viitorimii de către, poetul, scriitorul, criticul literar și traducătorul, Aurel Rău, propunem și susținem să se aprobe, de către cei legal îndrituiți,  ca Școala Gimnazială din Josenii Bârgăului, să primească numele onorific de,  Școala Gimnazială „AUREL RĂU”- Josenii Bârgăului.

 

Președinte

CERCUL ASTRA BÂRGĂU

Col. (r.) Cordovan Ioan

 

Când vorbim de școală, vorbim implicit de cărți și, în mod firesc, de scriitori, de cei care, atenți la cuvinte, făuresc universuri fascinante sau ne zugrăvesc realitatea imediată într-un fel aparte.

Aproape toți am fost marcați, într-un fel sau altul, de lecturile copilăriei, apoi, adolescenți fiind, am trăit fiorii aventurilor, alături de o multitudine de personaje, iar, pe urmă, maturi, găsim deseori în carte un prieten de nădejde, putând spune și noi că „Ești ceea ce citești” (Editura Baroque) sau că „Ai atâtea vieți, câte cărți ai citit.” (Editura Humanitas).

Acum, cel puțin în România, dacă nu pe mapamond, s-au ridicat câteva îngrijorătoare probleme privind criza școlii contemporane, cartea ca element formativ și lipsa de modele autentice la care tinerii să se raporteze.

Am făcut acest excurs, tocmai pentru a pune în evidență triunghiul școală – carte – model, unul pe care suntem datori să-l susținem și să-l promovăm toți cei care ne dorim un climat cultural sănătos.

În sensul celor de mai sus

noi,

Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud,

propunem forurilor decizionale

ca Școala Generală din Josenii Bârgăului

să poarte numele venerabilului nonagenar, scriitorul Aurel Rău.

Considerăm oportună o astfel de inițiativă având în vedere personalitatea de excepție a lui Aurel Rău, scriitor – „...cel mai important poet în viață al Transilvaniei”, în opinia unuia dintre cei mai buni critici de poezie, anume Gheorghe Grigurcu – și, nu în ultimul rând, fiu al satului Josenii Bârgăului.

Se alătură propunerii noastre Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor

Preşedinte USR Cluj, Irina Petraș        Preşedinte ASSBN, Menuţ Maximinian 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5