Astriştii năsăudeni, la ,,Deniile eminesciene’’ din Basarabia
În Basarabia a avut loc cea de-a XX-a ediţie a unei prestigioase acţiuni culturale intitulată ,, Deniile eminesciene’’, dedicată comemorării a 125 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului naţional Mihai Eminescu. Acţiunea s-a desfăşurat sub auspiciile ASTREI IEŞENE, condusă de prof. Areta Moşu, preşedinta Despărţământului ,,Mihail Kogălniceanu’’din Iaşi, care a făcut invitaţia tuturor despărţămintelor din ţară şi din jurul României.
La această chemare de suflet românesc au răspuns peste 4o de despărţăminte şi cercuri Astra, din care 15 au fost din România : Iaşi, Paşcani, Sibiu, Braşov, Năsăud, Salva, Nepos, Poiana Ilvei, Cluj-Napoca, Gherla, Covasna, Harghita, Botoşani, Piatra Neamţ, Vaslui. De peste graniţă au participat delegaţi din Serbia (Valea Timocului ) şi din Ucraina ( Cernăuţi ). Astriştii năsăudeni, în frunte cu preşedintele Despărţământului, profesorul Ioan Seni, au găsit de cuviinţă să ducă în Basarabia câteva simboluri ale dragostei lor faţă de românii de peste Prut : ştergare, colaci şi cărţi de poveşti pentru copii .
Programul a debutat la Iaşi, la Biblioteca,, Mihai Eminescu’’,cu un ciclu de conferinţe susţinute de profesori universitari, urmat de un bogat program artistic care a cuprins un recital de poezie şi cântece din opera poetului, după care, participanţii, însoţiţi de fanfară, s-au deplasat în Parcul Copou, unde au depus coroane de flori la bustul poetului, aşezat la umbra bătrânului tei eminescian.
A doua zi, cei peste 5o de participanţi s-au deplasat cu autocarul la Ungheni, oprindu-se la bustul lui Mihai Eminescu din acest oraş şi au asistat la un recital de poezie. Traseul a fost continuat la Orhei, oraşul în care delegaţia română a fost găzduită cu o deosebită afecţiune şi unde s-a desfăşurat una dintre cele mai ample acţiuni dedicate acestui eveniment. Ziua de 15 iunie a debutat cu deplasarea tuturor delegaţiilor până la ,,Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu’’, unde s-a dezvelit bustul poetului, sculptură realizată de artistul ieşean, Mircea Ştefănescu. Aici totul s-a desfăşurat sub privirile unui număr impresionant de participanţi care au trăit emoţiile acestui eveniment de mare sensibilitate. Artiştii gazdă şi cei din despărţămintele basarabene şi-au dovedit cu prisosinţă talentul şi dragostea pentru limba noastră cea română în care a scris marele poet, evoluând pe scena acestei şcoli cu un program deosebit de bogat. Tot în aceeaşi zi s-au acordat diplome de onoare pentru cei care au contribuit la realizarea celor XX de ediţii ale deniilor, s-au făcut donaţii de cărţi, au avut loc luări de cuvânt şi s-au adus mulţumiri organizatorilor.
În ultima zi, autocarul cu delegaţia română a parcurs traseul Orhei-Boşcana-Căpriana-Oniţcani- Chişinău, cu scurte popasuri la câteva şcoli unde s-au făcut donaţii şi lansări de cărţi. S-au vizitat apoi şi mănăstirile din împrejurimi. Peste tot s-a simţit o mare apropiere sufletească, o dragoste frăţească care ne leagă prin cuget şi simţire, dovedindu-se încă o dată că deniile eminesciene sunt un prilej de mare bucurie pentru a poposi pe vechiul pământ românesc.
Adaugă comentariu nou